Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fadil Novalić i ostali stigli u Sud BiH: Počelo novo ročište u aferi “Respiratori”

Preuzmite sliku

Pred Sudom BiH danas se nastavlja ročište federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Svi optuženi su danas stigli pred Sud BiH, a dok je trajala kontrola na ulazu u ovu pravosudnu instituciju, detalj koji je privukao pažnju jeste i to da je Novalić čekao zajedno u redu sa svim prisutnima te da mu prvenstvo ulaza nije omogućeno bez obzira na funkciju federalnog premijera, piše N1.

Osim Novalića, za ovu spornu nabavku su optuženi i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje je počelo u 9:00 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje