Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo šta kažu nadležni organi na tvrdnje Vulić da se sprema atentat na Dodika

Preuzmite sliku

“Imamo informacije od određenih krugova američke ambasade da se predsjedniku Dodiku sprema atentat. Ja ne kažem ovo što pripadam SNSD-u, nego na bazi onoga što smo dobili”, kazala je jutros u programu RTRS-a Sanja Vulić, potpredsjednica ove stranke i državna zastupnica. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Federalne uprave policije su za portal N1 naveli kako trenutno ne raspolažu informacijama da se predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku sprema atentat, kao ni informacijama o ugrožavanju njegove sigurnosti.

Upit o informacijama koje posjeduju poslali smo i Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, odakle se do momenta objave teksta nisu oglasili.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je Srni da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u operativnom i fizičkom smislu u kontinuitetu, dakle duži vremenski period, preduzima niz mjera i radnji na zaštiti predsjednika ovog entiteta čime garantuje njegovu bezbjednost.

“Pod tim mislim na aspekt njegovog kretanja, boravka, aktivnosti i drugo. Naše službe proaktivno djeluju, svakodnevno procjenjujući moguća ugrožavanja, s obzirom na to da je to, ipak, najugroženija ličnost u Republici Srpskoj”, istakao je Karan.

Prema njegovim riječima, zaštita i bezbjednost ličnosti koje se posebno štite u Republici Srpskoj je nešto čemu MUP RS pristupa sa najvišim mogućim stepenom ozbiljnosti i profesionalnosti.

On je istakao da je zaštita ličnosti predsjednika RS specifična sa aspekta funkcije koju on obavlja i samim tim spada među one koji zaprimaju i najviše prijetnji, te u skladu sa tim se na dnevnom nivou preduzimaju sve mjere u smislu procjene njegove ugroženosti i zaštite.

“Kad govorimo prijetnjama, mislim na naša operativna saznanja i razmjenu informacija sa drugim policijskih agencijama, ali i sve one prijetnje predsjedniku RS na društvenim mrežama, putem elektronske pošte i drugog”, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je rekao da se svakoj informaciji pristupa jednako ozbiljno, pa tako i ovoj današnjoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje