Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Entitetski zavodi dobili opremu za agrometeorološka osmatranja

Entitetski hidrometeorološki zavodi danas su dobili opremu za agrometeorološka osmatranja zahvaljujući pomoći Vlade Japana.

Tim povodom ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamato, te direktori zavoda Almir Bijedić i Tomislav Šajić potpisali su dokument o primopredaji koja je izvršena u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

“Obezbijeđen je agrometeorološki sistem za posmatranje, koji čini deset agrometeoroloških stanica opreme. Po pet stanica bit će montirano u entitetskim zavodima. Od toga će četiri biti postavljene na određenim lokacijama, a po jedna će biti korištena kao rezervna stanica. One će mjeriti čitav set meteoroloških podataka, koji će se mjeriti u realnom vremenu te će automatski dostavljati na servere zavoda”, rekao je Osmanović.

U koordinaciji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH za realizaciju ovih grantova bio je zadužen japanski sistem za međunarodnu saradnju.

“Deset setova agrometerološkog sisitema za posmatranje su dio japanske neprojektne grant pomoći u vrijednosti od oko 1,3 miliona KM”, kazao je ambasador Sakamato.

Važnost nabavke ove opreme ogleda se u kontekstu klimatskih promjena koje u BiH najviše utiču na poljoprivredu. S obzirom na iskustva, dodao je, Japan pridaje veliku pažnju u prevenciji i zaštiti od prirodnih katastrofa u okviru inicijative za saradnju sa zapadnim Balkanom.

Uvjeren je da će ova naučna oprema doprinijeti boljem kreiranju politika u BiH i podržati blagovremenu informiranost poljoprivrednika.

“Po prvi put Federalni hidrometeorološki zavod uspostavit će mrežu automatskih agrometeoroloških stanica, što će pomoći poljoprivrednicima u planiranju, navodnjavanju i drugim radovima”, izjavio je direktor Zavoda Almir Bijedić, te najavio da će već idući mjesec predstavnici zavoda učestvovati na edukaciji u Japanu koja se odnosi smanjenje rizika od katastrofa uključujući i poljoprivredu.

Zbog toga je i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić zahvalio Vladi Japana, navodeći da predstoji instalacija opreme koja je obezbijeđena na osnovu Nota sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2013. i 2014. godinu, koja je odobrena u cilju unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje