Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Eichhorst: Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka

Preuzmite sliku

Izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, današnje razgovore sa političkim predstavnicima u BiH ocijenila je veoma dobrim i konstruktivnim.

Cilj razgovora koje vode zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom, kako je rekla, je da ohrabre političke aktere u BiH da konačno počnu raditi na važnim temama, uključujući provedbu relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u oblasti vladavine prava.

– Imali smo do sada izuzetno dobar dijalog u kojem smo se dotakli i realizacije i preporuka OSCE, vezano za izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka, a osnovni cilj tih poruka je eliminacija diskriminacije koja je utvrđena zakonskim odredbama u BiH: a radi se o eliminisanju diskriminacije, korupcije u izbornom procesu, sprječavanju izbornih krađa i drugih povreda iz Izbornog zakona BiH – kazala je Eichhorst.

Uz izraze zahvalnosti učesnicima na konstruktivnom dijalogu, ona je najavila nastavak dijaloga sa liderima političkih partija u BiH i za sutra.

Ponovila je da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imaju jedinstven stav o aktualnim pitanjima u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje