Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Edhem Pašić: Vrijednosti EU-a su u svakom Bosancu i Hercegovcu

Preuzmite sliku

Penzionisani diplomata i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine Edhem Pašić izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je dodjeljivanje Bosni i Hercegovini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) historijski dan, napominjući da su evropske vrijednosti već odavno u svakom Bosancu i Hercegovcu.

“Odnos Evropske unije prema Bosni i Hercegovini je sve dosad bio nepravedan. Nadam se da je ovo prvi korak kada će BiH nakon ispunjavanja svih uslova za nekoliko narednih godina postati punopravni član EU-a. BiH je u svojim dubokim multietničkim korijenima davno bila poput EU-a. Vrijednosti EU-a su u svakom Bosancu i Hercegovcu, u njegovoj duši i u njegovom odnosu prema komšiji”, kazao je Pašić.

– Bosna i Hercegovina se ne može raspasti –

Naglasio je da se stoga Bosna i Hercegovina ne može raspasti, jer njeni korijeni nisu politički nego su oni duboko u njenim građanima.

“Čak i nakon stravične agresije koju smo pretrpjeli, 1.600 ubijene djece u Sarajevu, Bosna je i dalje ostala Bosna. To dokazuje da je Bosna i Hercegovina neuništiva i Evropska unija bi trebala shvatiti da je i u njihovom interesu da imaju BiH u punopravnom članstvu”, rekao je Pašić.

Potom je komentarisao najnovije tenzije između Srbije i Beograda.

“Nažalost, tenzije su zato što se Beograd nikad nije odrekao politike Slobodana Miloševića. Ta politika se i dalje odvija prema susjedstvu, prema Kosovu, a i prema Bosni i Hercegovini, samo u drugoj formi. Ona je i dalje Miloševićeva doktrina da Beograd bude hegemon. Ja se ipak nadam se će se pojaviti snage u Beogradu koje će konačno shvatiti da smo svi mi jednaki ovdje i da niko nema pravo nikome da bude hegemon”, kazao je nekadašnji bh. diplomata.

– “Kosovo više neće biti u sastavu Srbije” –

Podsjetio je na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244, usvojenu 10. juna 1999. godine, odmah nakon završetka rata na Kosovu, kako bi se uspostavio temelj za stvaranje poratne kosovske uprave i određivanje budućeg političkog statusa Kosova.

“U toj rezoluciji je jasno rečeno da Kosovo neće više nikada biti u sastavu Srbije, jer je Srbija pokazala svojim genocidnim djelima prema BiH i Kosovu da je razbojnička država. U interesu svijeta, a posebno Zapada, je da učine sve da se Beograd urazumi i prizna da je Kosovo država kao što je i Srbija država”, istakao je Pašić te dalje dodao:

“U interesu je svih, a posebno Srba, da se skine konačno ta sramota koju im je nametnuo Milošević u odnosu prema susjedima i prema svijetu.”

Prema njegovom mišljenju, cilj Beograda je da se na sjeveru Kosova formira zajednica srpskih opština poput entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

“Nadam se da Kosovo neće u svojoj principijelnoj politici dozvoliti da se formiraju takve opštine, jer to bi bila samo nova Republika Srpska na sjeveru Kosova”, rekao je ovaj dugogodišnji ambasador BiH u mnogim državama.

– Rat u Ukrajini –

Na kraju se dotakao i globalnih pitanja, posebno rata u Ukrajini, napominjući da Turkiye igra vrlo konstruktivnu ulogu u rješavanju problema između Moskve i Kijeva.

“Turska je odavno postala, ne regionalna sila nego svjetska sila. Na svakom koraku se osjeća ta veličina turske države sa dubokim korijenima, države koja u sebi nosi jednu kulturu zajedništva među religijama. Niko to u sebi ne nosi kao Turska, i zato u tom novom preslagivanju geopolitičkih odnosa od Turske očekujem nove korake i novu ulogu”, kazao je Pašić, naglasivši da je turska vanjska politika vrlo jasna i konstruktivna te da jača mir u svijetu i razumijevanje među narodima.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,