Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Zajedničko regionalno tržište predviđeno u okviru Berlinskog procesa

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji boravi u službenoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, smatra da je potrebno implementirati dokumente koje su šest zemalja zapadnog Balkana potpisale na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine, održanom u okviru Berlinskog procesa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će Bosna i Hercegovina pristupiti inicijativi “Otvoreni Balkan” (Mini Schengen) koju sada čine Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija, Džaferović je kazao da su na tom samitu u Sofiji potpisani sporazumi kojima je predviđeno zajedničko regionalno tržište, potpuna sloboda u kretanju ljudi, robe, kapitala i usluga u svih šest zemalja zapadnog Balkana. Džaferović je podsjetio da su ti dokumenti potpisani pod supervizijom i rukovodstvom Evropske unije u okviru Berlinskog procesa.

“Ono što postoji u tim dokumentima je čak i šire od sadržaja koji predviđa inicijativa ‘Otvoreni Balkan’. Stoga smatram da nam je dovoljno to što smo potpisali u Sofiji. To nije zamjena za naš evropski put nego je inicijativa na našem evropskom putu”, dodao je Džaferović.

Kazao je da ne vidi razlog za pokretanje novih inicijativa, nego je potrebno implementirati ono što već postoji usvojeno.

“Ostaje pitanje zašto se to ne realizira, a govori se o nekim novim idejama. Veoma važno je ne zaboraviti da sve ono što je sadržaj inicijative ‘Otvoreni Balkan’ ranije je prihvaćeno u Sofiji od svih šest zemalja zapadnog Balkana”, podvukao je Džaferović.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su u julu sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa ranije nazvana “Mini Schengen” službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Potpisani su Memorandum o razumijevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje