Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović za Hayat: Dodik nije u sukobu sa mnom već sa zakonom, neka prestane s provokacijama (VIDEO)

Preuzmite sliku

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, prokomentirao je provokacije Milorada Dodika koji je u petak postavio zastavu manjeg bh. entiteta ispred svog kabineta u zgradi Predsjedništva, koja je kasnije na Džaferovićev zahtjev uklonjena. Međutim, danas je ponovo učinio isto.

Džaferović je na početku kazao kako je Dodik za vrijeme predizborne kampanje ali i kasnije najavljivao šta će uraditi, tako da ga to puno nije iznenadilo.

– Na Konstituirajućoj sjednici Predsjedništva iskazao je neke stvari koje su neprihvatljive. Mene to što je uradio nije iznenadilo. Mi, članovi Predsjedništva, trebamo pod hitno početi raditi svoj posao, da počnemo raditi ozbiljno, odgovorno, da stabiliziramo političku scenu u BiH. I naravno naš start može biti samo od onog što imamo u BiH. Naš start ne može biti ispod toga za što se očigledno zalaže Dodik. Dakle, neće proći ni jedna aktivnost – ničija, pa ni gospodina Dodika, koja bi značila umanjene kapaciteta intitucija ove zemlje, koja bi značila povredu zakona… Ovo što je uradio zastavom entiteta RS i postavio je u svečani salon je kršenje Zakona o zastavi BiH. Time se trebaju baviti nadležne institucije. Tu mislim na Sekretarijat Predsjedništva BiH, Agenciju za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-u, Tužilaštvo, Direkciju koja upravlja zgradom Predsjedništva. Ništa ni manje ni više se ne traži ni od Dodika, ni Komšića, ni mene osim da poštujemo zakone. Očekujem da to konačno splasne i da konačno počnemo raditi onako kako treba – kazao je Džaferović u „Vijestima u 7“ Hayat TV-a.

Nije puno želio komentirati dubinu Dodikove poruke sa zastavama, ali jedino što za zada može reći, naglasio je Džaferović, jeste da sve doživljava kao provokaciju.

– Nema toga ko će umanjiti kapacitet institucija BiH. Ko god se upušta u te aktivnosti treba znati da je to u početku osuđeno na propast. Pozivam ga da odmah prestane s tim. Neće uspjeti ni jedna aktivnost koja znači povredu ugleda ove zemlje, umanjenje kapaciteta institucija BiH – kazao je Džaferović najavljujući da će se uskoro održati sjednica Predsjedništva BiH u novom sazivu.

Kompletan razgovor sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem pogledajte u video prilogu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje