Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović u Bužimu: Želim da iz Unsko-sanskog kantona ubuduće dolaze samo vijesti o napretku

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otvorio je danas novoizgrađeni Trg Alije Izetbegovića u Bužimu, javlja Anadolu Agency.

Osim Džaferovića, svečanosti otvorenja prisustvovali su Fadil Novalić, premijer bh. entiteta Federacija BiH, Nijaz Hadžikadunić, izvršni direktor za tehničke poslove u JP Ceste FBiH, Nedžad Branković, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, Edin Ramić, federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede FBiH te brojne zvanice iz političkog i društvenog života Unsko-sanskog kantona.

Projekat uređenja Trga Alije Izetbegovića uradio je Nedžad Branković, ukupna vrijednost iznosi 379.942,76 KM, a najvećim dijelom je finansiran sredstvima Ministarstva za izbjegla i raseljena lica FBiH, dijelom i sredstvima Općine Bužim. U sklopu ovog projekta urađen je i kružni tok i saobraćajnica, koji se naslanjaju na sami Trg. Vrijednost ovog projekta iznosi 1,3 miliona KM, a finansiran je sredstvima JP Ceste FBiH.

Iskazavšvi zadovoljstvo prisustvovanjem svečanom činu u Bužimu, Džaferović je zahvalio Bužimljanima na njihovoj hrabroj borbi i doprinosu odbrani BiH. Istakao je kako su činom imenovanja Trga po prvom predsjedniku Predsjedništva BiH još jednom pokazali dosljednost i ustrajnost na putu kojim je rahmetli Alija Izetbegović išao.

“Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost novije historije BiH i ovom prilikom se zahvaljujem ovim ljudima u herojskom gradu što će ovaj Trg nositi ime prvog predsjednika, čovjeka koji je vodio BiH i osigurao njenu nezavisnost i priznanje, i koji je predvodio patriotske snage u odbrani BiH”, kazao je Džaferović.

Dodao je da migrantska kriza koja pogađa Unsko-sanski kanton tokom posljednjih nekoliko godina ne smije uticati na život građana ovog dijela BiH.

“Rješavat ćemo migrantsku krizu, ali naš prioritetni posao je da radimo ovakve stvari o kojima smo danas u Bužimu govorili, da gradimo infrastrukturu, razvijamo ekonomiju, jačamo obrazovni i zdravstveni sistem. Želim da takve vijesti ubuduće dolaze iz Unsko-sanskog kantona i cijele BiH”, poručio je Džaferović.

Općina i Općinsko vijeće dodjelili su Džaferoviću status počasnog građanina i to na dan kada se obilježava 26. godina od vraćanja statusa Općine ovom mjestu.

“Za nas je posebno važno da se prisjetimo naših 479 šehida koji su utkali svoje živote u novo rađanje Općine Bužim, koja je tri puta gubila status općine. To je prepoznao prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović i svojom odlukom vratio herojskom gradu status općine. Mi smo sada fokusirani na budućnost, a jedan od takvih projekata je i ovaj, čijem svečanom otvorenju smo danas prisustvovali. U narednom periodu očekujemo još ovakvih i sličnih projekata i poruka iz Bužima”, kazao je Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,