Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Štetno i opasno povezivanje odnosa između Srbije i Kosova sa BiH

Preuzmite sliku

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda je komentarisao povezivanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom rekavši da je to neprihvatljivo, štetno i opasno.

“Neprihvatljivim, štetnim i opasnim smatram nastojanje pojedinih zvaničnika Republike Srbije i bh. entiteta RS da u javnim istupima sve češće povezuju rješavanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, njenim granicama i statusom entiteta RS. Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa između dviju država. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije”, navedeno je u pismu.

Dalje se navodi da zvaničnicima Republike Srbije, ali i zvaničnicima bh. entiteta RS, trebalo bi biti potpuno jasno da se međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine nikada neće promijeniti.

“Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijele regije, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu. Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova. Stoga, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština, poručio je Džaferović”, navedeno je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: