Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović o sigurnosnoj situaciji razgovarao s komandanticom NATO štaba u BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas sa komandanticom NATO štaba u Bosni i Hercegovini Pamelom McGaha, saopšteno je iz njegovog kabineta, javlja Anadolu Agency (AA).

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na utjecaj ruske invazije na Ukrajinu na sigurnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Zajednički je istaknuto da je od izuzetnog značaja pridruživanje Bosne i Hercegovine rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, kao i drugih sličnih akata međunarodne zajednice.

”Razgovarano je o odnosima i zajedničkim projektima Bosne i Hercegovine i NATO saveza, a posebna pažnja posvećena je pitanju integracijskog puta i saradnje između NATO saveza i institucija Bosne i Hercegovine, primarno Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane”, istaknuto je nakon sastanka.

Džaferović je rekao da su NATO i EU integracije utvrđena vanjskopolitički cilj, te da Bosna i Hercegovina svoju sigurnosnu i odbrambenu politiku definira u tijesnoj saradnji sa NATO savezom.

Izrazio je zahvalnost NATO savezu i NATO štabu u Bosni i Hercegovini za sve što čine za Bosnu i Hercegovinu od zaustavljanja agresije i zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – ”preko reforme odbrambenog sektora, pa sve do danas”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,