Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Narod Bosne i Hercegovine stoji uz bratski i prijateljski narod Republike Turske

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, govoreći povodom pete godišnjice pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016., poručio je kako će građanska hrabrost i odlučnost pokazane 15. jula ostati upamćen kao jedinstven primjer borbe za slobodu i demokratiju golorukog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je govorio na online konferenciji u organizaciji Ambasade Turske u BiH i Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu povodom 15. jula Dana demokracije i nacionalnog jedinstva, odnosno dana kada su pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u državne institucije pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

“Prije pet godina turski narod je svojom hrabrošću spriječio puč, sačuvao mir i stabilnost Turske te odbranio njene demokratske institucije. Građanska hrabrost i odlučnost pokazane 15. jula 2016. ostat će upamćene kao jedinstven primjer borbe za slobodu i demokratiju golorukog naroda protiv nadmoćnog neprijatelja, koji je na njega okrenuo tenkove i avione, bombardirao državni Parlament i pokušao izvršiti atentat na predsjednika Recepa Tayyip Erdogana“, poručio je Džaferović.

Iako je plaćena visoka cijena, jer su pučisti ranili i ubili veliki broj nedužnih civila, Džaferović je dodao kako je turski narod spriječio izdaju svoje domovine.

“Građani iz svih slojeva društva i različitih političkih opredjeljenja su se oduprli mračnim silama i postali historijski primjer domoljublja“, istakao je Džafeorvić, napominjući da su sveobuhvatne sudske istrage provedene nakon neuspjelog puča neupitno dokazale da je iza napada stajala tajna teroristička organizacija FETO.

Bosna i Hercegovina se i ove godine sa žalošću prisjeća događaja od 15. jula 2016. godine i odaje počast herojima koji su vlastitim životima odbranili svoju domovinu. Narod Bosne i Hercegovine stoji uz bratski i prijateljski narod Republike Turske”, zaključio je Džaferović.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a. Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,