Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Duška Jurišić odgovorila kabinetu premijera Novalića: ‘Pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati’

Preuzmite sliku

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, danas prije prvog dnevnog obraćanja građanima nije imao sreće sa stavljanjem zaštitne hirurške maske koja pokriva usta i nos.

Naime, Novalić je otpakovao masku, a potom je vezice koje se stavljaju iza ušiju – pokušao svezati oko vrata. Nije mu uspjelo.

Ubrzo mu je stigla pomoć, nakon čega je masku, inače namijenjenu za pokrivanje nosa i usta, svezao oko vrata.

Nije puno trebalo da snimak složene operacije stavnjanja zaštitne maske Fadila Novalića postane viralan na društvenim mrežama.

Iz kabineta premijera FBiH Fadila Novalića reagirali su na snimak koji je plasirala kantonalna TVSA nakon današnje press-konferencije Vlade FBiH.

‘Osuđujemo neprofesionalan potez TVSA, koja je zloupotrijebila snimak premijera Novalića prije nego što je uopće počela konferencija za medije. Informiramo javnost da Premijer Novalić radi svoj posao, bez prestanka proteklih sedmica. Vlada Federacije, na čelu sa premijerom čini nadljudske napore kako bi se spasili ljudski životi i zdravlje građana. Gospođo Jurišić, TV SA je javna televizija i trebali bi se, u ovim trenucima, pridržavati barem minimuma profesionalnog kodeksa. Bojim se da niste svjesni situacije u kojem se nalaze građani naše države’, – navedeno je u saopćenju za javnost Kabineta premijera FBiH.

Na saopćenje kabineta premijera Federacije Bosne i Hercegovine uslijedio je i odgovor Duške Jurišić, direktorice Televizije Kantona Sarajevo:

Povodom ‘REAGIRANJA KABINETA PREMIJERA’, plasiranog kao vijest agencije FENA, dužna sam obavijestiti javnost da je Televizija Sarajevo emitirala u cjelosti nemontirani snimljeni materijal od dolaska premijera Federacije BiH Fadila Novalića u salu u kojoj je održao današnju konferenciju za novinare do kraja. Vanredno je stanje zbog pandemije i činjenica je da brojne press konferencije emitiramo u cjelosti bez montaže i skraćivanja.

Poštujem nadljudske napore, koje čine svi kako bi spasili ljudske živote i zdravlje građana.

Veliko je olakšanje i za više od 1000 uposlenih u RTV domu, u kojem je nedavno gostovao, da je test na korona virus premijera Fadila Novalića, negativan.

Kabinet kao autor saopćenja bi trebalo da zna da su javne ličnosti izloženije kritici u odnosu na druge građane. Stanje pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati. Prenos press konferencije bio je i interes javnosti i Televizije Sarajevo, navodi se u sopćenju Televizije Kantona Sarajevo koje potpisuje direktorica Duška Jurišić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje