Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Bursać: Ne dirajte Javni servis, izbiće MIR u BiH!

Preuzmite sliku

Ovih dana, kroz medije provejava informacija da bi se zbog uporne analogizacije u doba vaskolike digitalizacije mogao ugasiti Javni servis. Preciznije, RTRS, FTV i BHTV mogli bi otići na medijski otpad, piše BUKA.

Eto, zlobnici iz RAKA nam pojasniše kako će telekom operateri do sredine aprila prestati naplaćivati TV pretplatu, a 17. jula se završava proces digitalizacije, na koju se BiH još nekad 2006. obavezala. Kako uslovi nisu ispunjeni – Adio!

Ne, ne, ne radujte se, vi zlobnici!

Zamislite samo kakav bi vam život bio bez ovog troglavog diva?! Dobro, ne diva, više patuljka regularne veličine? Pa, ko bi unosio svjetlost u vaše domove preko malih katodnih i onih većih, LCD ekrana? Ostaćemo bez svih tok šou programa u kojima se političari kolju do smrti. Doduše, naše smrti, ali je bilo zabavno.

Sjetite se samo ćoškastih glava političara koji su se, za svoje dupe, a uz pomoć vašeg glasa, borili jezicima, kravatama i zadriglim šijama, u svim mogućim i nemogućim predizbornim kampanjama na Javnom troglavom servisu. A bilo ih je, kameri dragoj hvala! I šija i izbora. I zamislite, o vi, politički osviješteni, dođete sa posla, djeca zaspu, žena utihne, a vi krenete u potragu za dnevnom dozom političara…a na RTRS-u snijeg zamijenio i zameo i Dodika, i voditelje mu, i naprednu i prosperitetnu Srpsku, koja pretiče Njemačku u ekonomskom bumu… Grozničavo stišćete gumb u potrazi za Federalnom televizijom, ne bi li čuli sa koje svjetske destinacije sa javlja Zlaja i da li Komšić baš to veče nosi crnu ili zelenu vijetnamku…kad ono, prc… Snijeg pao i na federalno medijsko behar voće. Sad već u agoniji, pokušavate da se sjetite imate li BHTV i da l’ ste uopšte memorisali ovaj mediji.  Pronalazite ga na 93. kanalu i opet snijeg. Nema tamo više… ček da se sjetim… nema tamo više, šta znam, nekog anonimusa koji hoće da se obnove muzeji ili slične ublehe. Agonija živa!

A zamislite samo kakva bi agonija nastala među vašim političkim pulenima?! Pa njima je u GPS-u limuzinskom memorisan privatni, pardon, Javni servis kao ček point, koji posjećuju i poput sobne biljke njeguju svojim prisustvom, bar jednom nedjeljno. Sad će morati da uguravaju audije osmice i mercedese po nekim prigradskim ulicama, gdje se u kućicama, šupicama i bajticama nalaze lokalne privatne televizije. Užas živi!

Nego, šta je sa reklamama, filmovima, obrazovnim sadržajem? Dobro, ovo sa obrazovnim sadržajem se malo šalim, toga nije ni bilo. Nego, gdje sad da gledam pola sata  blokova rezervisanih za Dormeo, Delimano, Vendoksin kapi??? Nećete se više moći radosno meškoljiti u fotelji, uživajući u pretilim ljudima koji maštrafe tablete i postaju mršavi do kraja reklame. Dakle, za pola sata. Proces je to. Više nećete imati priliku, suza mi tastaturu okapava, pogledati kvalitetan  akcioni američki film visoke C produkcije. Nema vam latinskog svijeta koji urliče, vrišti, svađa se i razvodi, ljubi i ubija u 800 epizoda!

A rijalitiji? Ostaćete bez svih mogućih i nemogućih franšiza za glasovno, fizičko i mentalno zlostavljanje djece  i odraslih u formi takmičenja, sve sa žirijem. Šta? Da gleda mučke privatnike???

Liga Šampiona, Olimpijske igre, Svjetska i ostala prvenstva sa našim neprevaziđenim komentatorima i narečenim blokčinama od reklama? Bez toga da ostanemo? Bez onog adrenalinskog šoka, kada Vam u odsudnom trenutku Javni servis sa sportskog finala sam prešalta na Dnevnik? Sjetiće se ljubitelji sporta kako je naš mili Javni u finalu skijaških skokova na OI u Sočiju, u borbi za medlje, pozdravio preko komentatora publikum, pa smo svi otišli na Dnevnike. To zadovoljstvo nigdje nećete naći, niti ga parama možete platiti.

Nego, kad smo kod para i plaćanja, pa kome sad da dajemo 8 maraka da nas zajebava? Ovaj, zabavlja? Mada, lično mislim kako je vrhunska ideja davati tih 8 maraka, a Javni nam i ne treba. Dakako, to je samo moj prijedlog.

Nego, sad najbitnije. Vidite, nisam bez neke pozvao i prozvao političare koji su, kao i svi pametni i uticajni ljudi, prvo Javni troglavi servis prigrabili sebi. Oni su se od njegovog osnivanja klali, pozivali na vitalne nacionalne interese, pozivali na referendume, nacionalne homogenizacije, eventualne mobilizacije… Znači, taj naš mili i dragi Servis održavao je sve nas u prirodnom stanju koje nas je zakačilo početkom devedesetih, dakle, u RATNOM STANJU. I šta sad hoće ovi digitaloljupci iz RAKA? Hoće da nam ugase RTRS, FTV i BHTV i da nas dovedu u permanentno stanje, pu, pu, pu, TRAJNOG MIRA. Štaaa, preko noći treba da prestanem plaćati 8 maraka i da ne mrzim komšiju? E, neće da bude, regulatorna gospodo!

A i ako bude, ima alternativa! Svi mi imamo na tavanu, u podrumu, negdje na terasi – pušku. Bože sačuvaj, kakvu pušku, sobnu antenu. Ote mi se. Znate, onaj tanjir sa leptirom. E, pa njega uključimo, okrenemo ka repetitoru i k’o nekad u pola osam. Idila.

Analogna žurka može da se nastavi! Neće oni nas u 21. vijek bez borbe! Mrzićemo se mi još, sve za naše pare. To nam nikad oduzeti ne mogu.

(Autor: Dragan Bursać/BUKA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,