Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Donirala bubreg suprugu i spasila mu život

Preuzmite sliku

Popularno

Borbu za ozdravljenje Adisa Ahmića donacijom podržala i kompanija Mozzart.

Adis Ahmić iz Visokog, uslijed zatajenja bubrega, morao je na dijalizu, a zbog ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja, ljekari su preporučili transplantaciju. Uz njega je sve vrijeme supruga Mersija koju je zaprosio kada je mu je došla u posjetu u bolnicu. S obzirom na to da nisu imali adekvatnog donora, Mersija je odučila da svom suprugu donira bubreg. Zbog troškova pretraga i operacije u Turskoj, pokrenute su humanitarne akcije, a svoj doprinos ovom plemenitom cilju dala je i kompanija Mozzart.

 • -Donor je trebalo da bude Adisov amidža, ali se, nakon pretraga, pokazalo da i on ima oboljenje i da ne može dati bubreg mom suprugu. Zato sam se ja odlučila da budem donor, a imamo istu krvnu grupu. Operisani smo prije pet dana u Turskoj i polako se oporavljamo. Hvala svima koji su pomogli, veliko hvala i kompaniji Mozzart- kaže Mersija Ahmić, Adisova supruga.

  Adis ima 26 godina, a bubrežni je bolesnik već neko vrijeme. Zbog toga mu je prijetilo potpuno zatajenje bubrega, imao je veoma visok pritisak, stradali su mu krvni sudovi, a sve je uticalo i na vid. Sve to je dovelo do opasnosti da mu prestanu raditi i ostali organi, pa je transplantacija bila nužna.

 • Zbog toga su humanitarci od maja ove godine pokrenuli nekoliko akcija za prikupljanje sredstava za Adisovo liječenje, a jednoj se odazvala i kompanija Mozzart.

  Samo za troškove Adisovih i pretraga njegovog rođaka, koji je bio potencijalni donor, izdvojili su oko 17.000 eura. Za troškove transplantacije Mersijinog bubrega Adisu platili su još oko 9.700 eura.

  Sada im preostaje da prikupe još oko 5.000 maraka, a taj novac im je potreban da kupe lijekove za terapiju nakon što napuste bolnicu.

  Zbog toga pozivaju sve humane ljude da se odazovu i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima uplatom donacija na žiro-račun: 1323002023835844 u NLB banci sa naznakom za liječenje Adisa Ahmića.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje