Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Domu zdravlja u Gračanici uručeno patronažno vozilo

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, te predstavnici Ambasade Švicarske u BiH i ministarstava zdravstva Tuzlanskog kantona i FBiH, boravili su danas u posjeti Domu zdravlja u Gračanici kojem je dodijeljeno patronažno vozilo.

Novalić ističe da se radi o jednom od tri ovakva vozila koja su poklon švicarske Vlade i poreznih obveznika. Dva vozila proslijeđena su Orašju i Bihaću.

– Drago mi je što će ovo vozilo učestvovati u tretmanu socijalno izoliranih stanovnika Gračanice koji su na određen način uskraćeni za zdravstvene usluge – izjavio je Feni Novalić.

Zahvalio se Švicarskoj i Ambasadi Švicarske koji već dvadeset godina podupiru zdravstveni sektor, naročito projekt koji je vezan za mentalno zdravlje stanovništva i sestrinsko staranje.

– Naime, više od 50 posto brige u zdravstvu ide preko medicinskih sestatara koje su prvi ešalon u dodiru s bolesnicima i formiraju njihovo mišljenje o zdravstvenim uslugama. Vlada FBiH kroz program stabilizacije zdravstva i Zakon konsolidacije učestvuje s 225 miliona KM u svim programima vezanim za zdravstvo – izjavio je premijer.

Predstavnik Ambasade Švicarske u BiH Laurent Ruedin podsjetio je da Vlada Švicarske od 2012. godine podržava profesije medicinskih sestara i tehničara u BiH, u partnerstvu s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo Vlade Distrikta Brčko.

– Švicarska Vlada vjeruje da investiranje u jačanje sestrinske profesije doprinosi razvoju Bosne i Hercegovine. Medicinske sestre i tehničari predstavljaju polovinu zaposlenih u zdrastvenom sektoru i direktno su u kontaktu sa pacijentima, bitno je poboljšati njihove komunikacijske vještine. Patronažno vozilo poslužit će sestrama u ovom domu zdravlja da lakše dođu do svakog pacijenta i pruže mu zdravstvenu pomoć, a koji su iz različitih razloga morali ostati u svojim domovima i nisu u stanju koristiti usluge zdravstvenih ustanova – objasnio je Ruedin.

Dodao je da je Dom zdravlja u Gračanici jedan od 22 doma zdravlja u kojima se implementira model sestrinstva u zajednici i vjeruje da će patronažno vozilo osigurati pružanje usluga sestrinstva u društvenoj zajednici na održiv način.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera ističe da je sve što se danas dogodilo u Gračanici znak da Vlada FBiH prepoznaje i podržava potrebe građana, kao i napore i reforme Ministarstva zdravstva FBiH.

Zahvalila je Ambasadi Švicarske na podršci u projektu mentalnog zdravlja koji je dao odlične rezultate, te projektu reforme sestrinstva.

– Poseban fokus treba staviti na patronažnu sestru koja ima zadatak da dođe do svakog stanovnika i pruži mu kvalitetnu uslugu. Patronažno vozilo je izuzetno značajno jer će olakšati taj posao – zaključila je Bera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje