Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dok čekaju reakciju nadležnih, mještani Šikulja u velikoj opasnosti

Preuzmite sliku

“Uništili su nam put, uništili su nam vodu, a sada su na red došle i kuće.”

“Pogledajte šta mi rudnik radi, oglušili su se na sve moje molbe, zvala sam ih, gledali su, samo se ograđuju. Već pucaju glavne pregrade kuće,zamolila bih da se što više podijeli.”, ovako izgledaju apeli koje svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje mještanka sela Šikulje koje pripada Lukavcu Nisveta Huseinović. Institucije joj ne pomažu, te očajno moli za pomoć ljudi kako bi, barem skrenula pažnju na svoj problem, i tako izvršila pritisak na nadležne da konačno djeluju, piše Tuzlanski.ba.

Da je njena kuća nestabilna i nesigurna za život Nisveta je primijetila prije nekoliko mjeseci kada se odjednom počelo slijegati tlo ispod kuće uzrokujući pukotine na zidovima. Sve se dešavalo brzim tempom, te se tokom noći mogu čuti kako kaže ‘’prolamanja’’ zemlje ispod objekta zbog čega ona i njen maloljetni sin žive u strahu.

S obzirom na to da je kuća u kojoj žive napravljena prije nekoliko godina i kao takva je bila izuzetno stabilna i sigurna, Huseinović je odmah posumnjala da su uzrok radovi Rudnika Šikulje koji se izvode nekih 300 – 400 metara od njene kuće. Njenu sumnju potvrdile su i druge komšije, kaže, koji su primijetili iste probleme.

 • Rudnik odbija prihvatiti odgovornost

  Odmah su mještani Šikulja djelovali te pozvali komisiju Rudnika na teren. Iako je Rudnik 2005.godine zbog istih posljedica morao iseliti naselje Prline koje je pripadalo ovom selu, od ovog se, zasad, ograđuju.

  U odgovoru kojeg su dostavili pismenim putem mještanima naglasili su da “nema uticaja rudarskih radova na stanje predmetnih nekretnina, te uzročnike treba tražiti u drugim faktorima”. Iz Rudnika sugerišu na to da bi uzroci mogli biti  geološki sastav tla, način izgradnje objekta, neadekvatna drenaža, i nepovoljni klimatski faktori.

 • Mještani teško prihvataju ovaj odgovor Rudnika, a ogorčeni su i na rad svih nadležnih koji ih prepuštaju očiglednim opasnostima.

  ”Vjerujete da nas je više  strah biti. Vode nemamo, ma katastrofa.’’, objašnjavaju mještani kazavši da i vode nemaju upravo zbog toga što je Rudnik iscrpio sve dubinske, ali i površinske vode.

 • Problem je i putna infrastruktura

  Kada je Rudnik Šikulje 2005.godine proširio svoje radove i iselio nekoliko stotina mještana naselje Prline, a naselje u potpunosti ugasio, put koji je vodio iz Šikulja ka Lukavcu je tim potezom također uništen. Alternativu su nadležni vidjeli u obilaznici Šikulje – Smoluća – Huskići – Lukavac koja je za oko pet kilometara duža u odnosu na put koji su imali kroz naselje Prline. I tako putuju godinama.

 • ‘’Uništili su nam put, uništili su nam vodu, a sada su na red došle i kuće.’’, kažu mještani.

  Od rudnika na području Tuzlanskog kantona, nisu ugroženi samo mještani Šikulja. Situacija nije ništa bolja ni u Đurđeviku o čemu je Tuzlanski.ba pisao i ranijih godina. Kako nezvanično saznajemo, situacija ni ove godine nije ništa bolja, a reakcije i djelovanje u cilju sigurnosti građana izostaju.

 • Koliko neprospavanih noći će proći dok neko ne djeluje, pitanje je na koje je odgovor teško dati. Jedno je jasno, a to je da nikome bar do sad nije u cilju da pomogne ugroženim porodicama tako što će ih, bez obzira na uzroke, privremeno iseliti. Mještani su, čekajući da neko prihvati odgovornost, prepušteni sami sebi. Bez vode, puta i adekvatnog krova nad glavom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje