Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dogovoreno kliničko ispitivanje prototipa bh. respiratora u UKC-u Tuzla: Novalić čestitao inžinjerima kompanije TMD Group iz Gradačca

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić čestitao je inžinjerima kompanije TMD Group iz Gradačca na dosadašnjem uspjehu postignutom u ispitivanju prvog bosanskohercegovačkog respiratora koji je stigao do faze kliničkog ispitivanja.

– Čestitam našim inžinjerima na ovom zaista velikom uspjehu. Čestitam na jučerašnjem potpisivanju sporazuma kojim je dogovoreno kliničko ispitivanje prototipa bh. respiratora u UKC-u Tuzla. Kad smo sredinom marta prošle godine došli na ideju da pravimo bh. respirator mnogi su nas kritikovali i to smatrali nemogućim. Potpuno sam uvjeren da će i ova faza biti pozitivno završena. Svjedoci smo, naš prototip uspješno prolazi sve dosadašnje faze ispitivanja. Ovo je neizmjeran doprinos domaćoj proizvodnoj industrije koja ima stalnu podršku Vlade Federacije BiH – poručuje federalni premijer.

Premijer Novalić se zahvaljuje i ambasadi Ujedinjenog kraljevstva u Bosni i Hercegovini i ambasadoru Matthewu Fieldu na svoj dosadašnjoj pomoći kako bi bh. respirator, u konačnici došao i u fazu proizvodnje.

Inžinjeri iz TMD Groupa u Gradačcu na bh. respiratoru rade od marta 2020. godine, a već u decembru iste godine njihov prototip je dobio je pozitivan nalaz ispitivanja koje je proveo Centar za testiranje i evaulaciju medicinskih uređaja (MD-CET) iz Velike Britanije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje