Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik u Tužilaštvu BiH ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog predmeta “Pavlović banka”

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta “Pavlović banka”, o čemu je govorio novinarima nakon što je izašao iz ove pravosudne institucije.

Predmet “Pavlović banka” tiče se kupovine vile u beogradskom naselju Dedinje 14. maja 2007. godine. Nekretnina je koštala 750.000 eura, a Dodik je tvrdio kako ju je platio novcem od kredita. Vremenom se ispostavilo da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine.

To je nametnulo opravdanu sumnju i reakciju pravosudnih institucija, odnosno pokretanje istrage u kojoj je, kako je i sam Dodik potvrdio, osumnjičeni.

On pak smatra da je predmet pokrenut iz političkih razloga i da nema nikakvih povreda zakonitosti.

“Predočit ćemo sve dokumente kada se proces završi. Ovaj Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu poziciju i osnovu u Ustavu BiH i time ne mogu postojati. Oni nisu legitimni ni legalni. Ja ću se uvijek pojaviti da riješim špekulacije, ali to ne znači da ga priznajem”, rekao je Dodik, a prenosi N1.

Govorio je i konkretno o pitanjima sa saslušanja i dokazima koje je on dostavio Tužilaštvu BiH.

“Predočili smo dokaze za navodnu inkriminaciju koju je Tužilaštvo našlo u tome. Oni tvrde da nema ugovora iz 2007. godine. Banka je dužna da drži dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita, taj kredit je otplaćen 2007. drugim kreditom iz 2008. Tako da je već 2013. prestala obaveza da banka čuva arhivu. Ja sam predočio svoje originalne ugovore. Vlada RS niti je bila jamac, niti otplaćuje kredit. Ja sam uposlenik Vlade Republike Srpske i traženo je samo da pokažem kolika mi je plata. Treća stvar je bila vezana za neka lica u banci, ja sam dobijao zakupnine za godinu dana unaprijed na račun u Pavlović banci. Pavlović banka je da bi naplatila kamate od tog mog novca od zakupnine naplaćivala otplatu kredita”, kazao je Dodik novinarima nakon saslušanja.
Milorad Dodik Tužilaštvo BiH Pavlović banka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje