Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik u oktobru putuje u Rusiju, planira potpisati jedan sporazum

Preuzmite sliku

Predsjednik bh. entiteta RS trenutno boravi u Mađarskoj gdje je razgovarao sa predsjednikom ruske Republike Tatarstan te predložio potpisivanje sporazuma o saradnji prilikom njegove sljedeće posjete Rusiji.

Sastanku s Rustamom Minihanovom, predsjednikom Tatarstana, prisustvovala je i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Dodik je nakon sastanka u objavi na društvenoj mreži ‘X’ otkrio i da će ubrzo putovati u Rusiju.

“Taj sporazum o saradnji bi mogao biti potpisan u oktobru u okviru moje posjete Ruskoj Federaciji”, kazao je.

Poznato je od ranije da političari iz RS ne dopuštaju uvođenje sankcija Rusiji zbog čega je teško postići konsenzus na državnom nivou BiH po tom pitanju. Dodik je danas još jednom potvrdio takav stav.

“RS će ostati uporna u tome da spriječi uvođenje sankcija Rusiji od strane BiH jer su Rusija i njeni narodi naši prijatelji”, naveo je Dodik.

Dodik i Cvijanović od jučer borave u posjeti Mađarskoj na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana. Jučer su prisustvovali slavi crkve, a danas je planiran niz sastanaka te obilježavanje državnog praznika u Mađarskoj.

Sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom je već održan, a očekuju se pojedinačni susreti i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predviđen je i sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,