Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik priznao da nabavka vakcina u Republici Srpskoj ide teško

Preuzmite sliku

Srbija je donirala 10.000 doza vakcina AstraZeneca Republici Srpskoj. Do sada je nabavkom Sputnjika V i preko sistema COVAX stiglo blizu 40.000.

Iz entitetske Vlade su saopštili da je iz budžeta uplaćeno 20 miliona KM za milion doza, za pola miliona građana. Gdje je zapelo u procesu nabavke?

Novih 10.000 vakcina stiže u Republiku Srpsku. A, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje donaciju od još toliko.

Nabavka vakcina

“Mi smo RS uvijek na raspolaganju. I uvijek šta možemo da učinimo i bude li trebalo u međuvremenu i druge vakcine, a za koju dobijemo dozvolu za izvoz, mi smo spremni da podijelimo sa narodom u Republici Srpskoj”, kaže Vučić.

Da RS može računati i na Sputnjik čim krene proizvodnja u Torlaku, poručio je Vučić. Današnju donaciju preuzeo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Rekao je da je nabavka vakcina u BiH bila neuspješna.

“Treba reći da ovdje postoji mogućnost da svi iz RS i BiH mogli su ovdje u određenom periodu doći i primiti vakcinu. Što je omogućilo značajno rasterećenje u RS, ali i u čitavoj BiH”, tvrdi Dodik.

Dodik je priznao i da nabavka vakcina u Republici Srpskoj ide teško. Od naručenih 200.000 Sputnjik V, za koje je Vlada izdvojila 14 miliona maraka, stigao je deseti dio od naručenog.

“Konstantni su pregovori sa ruskim proizvođačima. Imali ste priliku da budete obaviješteni o dolasku samih tih vakcina. Manji kontigent je stigao u RS. Čeka se odobrenje kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove”, navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Najave, najave, najave

Resorni ministar ali i entitetski premijer Radovan Višković do sada su nekoliko puta najavljivali dolazak većih količina.

“Mi smo iz RS aplicirali 200.000 ruskih vakcina”.

“Imamo obećanje i od proizvođača i od distributera da u narednih 7 do 10 dana dobijemo i nove količine od 20.000 doza”.

“Do kraja ove sedmice očekujemo isporuku prve doze ruske vakcine između 25.000 i 30.0000”. Ovo su samo neke od izjava Viškovića.

Od dobavljača Krajina group danas nismo dobili odgovor zašto ne stižu i kada će nove količine Sputnjika V, koje su plaćene. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,