Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

9
Preuzmite sliku

Dodik: Paddyja Ashdowna treba iskopati iz groba i suditi mu za ono što je uradio Bosni i Hercegovini

SAD neće natjerati Republiku Srpsku da pristupi NATO-u izričito je kazao Milorad Dodik u Pressingu.

“Neće. Oni su nama pokazali šta je NATO kada su bacali bombe sa osiromašenim uranijumom. I nama i u Srbiji. Neće nas natjerati makar i šest puta bili Amerikanci”, poručio je.

Žandarmerija će biti opremljena, a rezervni sastav policije MUP-a RS će se desiti jednom, poručio je.

“Bit će opremljena, ojačat će i bit će spremna da zaštiti bezbjednost građana RS. Rezervni sastav – nismo odustali. Videli smo galame, ali to je perspektivno nešto što će se desiti”, kazao je.

O odlascima iz BiH je rekao:

“U RS radimo na tom planu. Po pitanju populacione politike i da povećamo plate ljudima, da ih stimulišemo. Imamo programe za mlade bračne parove, da mogu da žive i rade. Mnogo je propusta napravljeno. Država je platila specijalizacije nekima, on se vrati ovdje – ponudi im privatni sektor bolju platu i oni odu”, dodao je.

“Ja nisam motivator za odlazak”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovo bio posebno oštar kada je u pitanju pokojni Paddy Ashdown koji je napravio najviše intervencija u Bosni i Hercegovini nametanjem mnogih zakona, otpuštajući političare koji su radili protiv potrebnih reformi u zemlji i koji su se protivili jačanju bh. institucija.

– Ashdowna bi trebalo iskopati i suditi mu za ono što je uradio u BiH. Ovaj danas što je još na dužnosti prima plaću od 24.000 eura i ne radi ništa. Opet je prije nekoliko dana lagao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i sada bi ga se ja trebao plašiti. On se treba plašiti mene jer ćemo ga na kraju potjerati iz BiH. On je obična ikebana – rekao je Dodilk.

Naglasio je kako više nema nametanja odluka, a čak i ako se one dogode, on ih neće poštovati.

Dodik se dotakao i problema Hrvata u BiH i nužnosti promjene Izbornog zakona. Rekao je kako bošnjački političari naglašavanjem pitanja ANP-a samo skrivaju potrebu promjene Izbornog zakona.

– Hrvatima se mora osigurati da biraju svoje legitimne predstavnike, a Bošnjaci se uporno ne žele odreći te mogućnosti. Preko ANP-a pitanje Izbornog zakona stavljaju svjesno u stranu, ali to pitanje će se morati riješiti. Svaki konstitutivni narod treba birati svoje legitimne predstavnike – zaključio je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,