Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Onog trenutka kada Schmidt donese odluku o imovini, tog trenutka je donio odluku o odvajanju RS iz BiH

Preuzmite sliku

Imovina RS pripada RS i ko god pokuša sa nivoa BiH da zadire u to pitanje donio je odluku o nezavisnosti RS, rekao je predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

“Ako nešto pokušaju iz Sarajeva, odmah ću sazvati sjednicu Narodne skupštine RS”, rekao je Dodik.

Istakao je da je imovina riješena.

Crvena linija

“Ustav kaže da je  Dejtonskim mirovnim sporazumomBiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje se ne sluti da imovina pripada BiH. Ne može Sporazum o sukcesiji rušiti Ustav. Sporazum o sukcesiji treba se primijeniti onako kako Ustav nalaže, da se zna koja imovina pripada FBiH, a koja RS”, naveo je Dodik.

On je precizirao će u slučaju ataka ili zadiranja u pitanje imovine RS, parlament RS na sjednici donijeti odluku o izdvajanju RS iz BiH, jer je imovina riješena Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

“Oni pokušavaju da insceniraju ovog lažnog da donese zakon na nivou BiH da on imovinu rasparča. Istog trenutka je donio odluku o odvajanju RS, neka pričaju šta hoće o secesiji. Mi ćemo to preko noći uraditi. Dirnete li imovinu, donijeli ste odluku o odvajanju RS. To nije naša odluka, nego vaša. Mi ne prijetimo i ne najavljujemo rat. To vi radite. Imovina je crvena linija preko koje nema prelaska”, poručio je Dodik.

Lovište za odstrel

Kazao je kako RS ne odustaje od kriminalizacije klevete.

“Bespotrebno se digla galama oko toga. To je dokument oko kojeg će se voditi javna rasprava. Obezbijedit ćemo da najviši funkcioneri koalicije razgovaraju sa novinarima i sa svim zainteresovanim stranama. Možete svaki dan da stavljate trake na usta”, rekao je Dodik.

On se osvrnuo i na sankcije koje su SAD uvele direktoru Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Srpske Draganu Stankoviću, kao i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici i Edinu Gačaninu Titu.

“SAD nastavljaju da smatraju da je RS njihovo lovište za odstrel. Ne prihvatamo njihove sankcije. Razmotrit ćemo naš odnos prema SAD-u. Imat ćemo odgovor na njihovo ponašanje, bez obzira na to što su oni velika sila. Neprihvatljivo je da se SAD tako ponašaju prema našim ljudima”, rekao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,