Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Okrećemo se ruskim, kineskim i turskim dobavljačima

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se teško može vratiti povjerenje u sistem globalne nabavke vakcina i naveo da se vlade oba bh. entiteta okreću ka ruskim, kineskim, turskim dobavljačima.

Dodik je naglasio da je bh. entitet Republika Srpska počela odnedavno da pribavlja vakcine iz Rusije, a to će učiniti i iz Kine i istakao da su kao partneri dobrodošle sve zemlje koje imaju vakcine, pa i Turska, prenosi Tanjug.

“Mislim da je to neophodno. Izgubili smo četiri ili pet važnih mjeseci da se stabilizujemo i da možemo da se usmjerimo ka tome”, rekao je Dodik za tursku državnu televiziju tokom nedavne posjete Turskoj članova Predsjedništva BiH.

On je rekao da je BiH “vjerovala globalnom konceptu nabavke vakcina COVAX”, da može da obezbjedi dovoljne količine za potrebe BiH, podsjetivši da su u septembru prošle godine napravljeni ugovori i plaćeni avansi za vakcine, koje do danas nisu dobijene. Podsjetio je da je RS posredstvom COVAX-a uplatila više od šest miliona eura za nabavku vakcine koja bi trebala da bude dovoljna za vakcinaciju stanovništva, a to je učinila i Federacija BiH.

“Više od 1.100.000 doza iz projekta COVAX, odnosno Pfizerovih vakcina je naručeno, ali nismo dobili nijednu”, naveo je Dodik.

Vidljivo je, kazao je, da su velike zemlje vodile računa samo o sebi, kao i da se Evropa nije snašla oko vakcinacije, niti oko pandemije. Dodik je rekao da Srbija nije vjerovala u globalni koncept nabavke vakcina protiv korona virusa i odmah je krenula sa razgovorima sa proizvođačima, stala u prvi red, ispunila svoje obaveze i sada dobija vakcine koje mogu da koriste i građani BiH.

“Sa stanovišta solidarnosti prema BiH treba da zahvalimo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, rekao je Dodik.On je naglasio da je Srbija pomogla BiH i omogućila da se zdravstveni radnici iz RS-a vakcinišu u prvim danima, sedmicama kada je krenula imunizacija u samoj Srbiji. (Aljazzera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,