Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik o dolasku Erdogana u Sarajevo

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema nikakvih problema sa posjetom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu, ali da ne treba dozvoliti bilo kakvo miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Dodik je poručio da je političko organizovanje i djelovanje u BiH slobodno i da sa samim dolaskom turskog predsjednika u Sarajevo nema problema.

“Erdogan je veliki državnik jedne velike zemlje, i sve je to u redu do onog momenta dok ne osjetimo da predstavnici te zemlje pokušavaju da se na neki način uključe u unutrašnje odnose u BiH. To je ono mjesto gdje se treba zaustaviti i reći da je to neprihvatljivo”, rekao je Dodik za ATV.

Predsjednik RS je ocijenio da će tek da se vidi kakve će posljedice imati posjeta turskog predsjednika BiH.

Povodom navoda da je hiljade ljudi došlo iz zemalja EU da prate Erdoganovu posjetu BiH, Dodik je rekao da očekuje da će daleko više zainteresovanih biti iz Sarajeva.

Turski predsjednik Erdogan danas je doputovao u radnu posjetu BiH, a na aerodromu su ga dočekali Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te ambasador Turske u Sarajevu Haldun Koc, nakon čega su se uputili prema zgradi Predsjedništva BiH. Ispred zgrade turskog predsjednika je dočekala veća grupa građana s transparentom dobrodošlice.

Potom su dvojica lidera imala sastanak, a nakon toga razgovarale su delegacije dvije zemlje.

Turski predsjednik je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH položio cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, te se obratio na šestom redovnom Kongresu Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u Sarajevu.

Nakon Kongresa predsjednik Republike Turske će posjetiti i Internacionalni univerzitet u Sarajevu gdje će mu biti dodijeljen počasni doktorat. (SRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,