Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Neovlašteno djelovanje međunarodnih predstavnika u BiH ugrožava situaciju u RS-u

Preuzmite sliku

Neovlaštenim djelovanjem međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini pokušava se ugroziti situaciju u Republici Srpskoj – kazao je to danas u Banjoj Luci predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik koji je ujedno i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke.

Dodik je ranije najavio da neće dozvoliti dolazak visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, a danas je ocijenio da su njegove odluke, kao i izjave pojedinih ambasadora u BiH izvan diplomatske praske i oni pokušavaju svojim izjavama unijeti razdor u RS i nametnuti rješenja.

– Često istupaju kvalificirajući stanje i dajući ocjene o pojedincima i procesima što nije u skladu Ženevskom konvencijom o diplomatskim odnosima. Taj intervencionizam ima simbole kolonijalnog djelovanja i smatramo ga neprijateljskim činom međunarodne zajednice – kazao je Dodik.

Najavio je da će se već do kraja ovog mjeseca razmatrati Zakon o Ustavnom sudu, dodajući da nakon okončanja rada Radne grupe, formirane za izradu tog zakonskog rješenja, očekuju dva akta od kojih će jedan regulirati odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda, a drugi koji će regulirati rad Suda.

Kaže da se SNSD i njihovi koalicioni partneri zalažu za produženje mandata EUFOR Althea misije, ali neće prihvatiti povećanje broja pripadnika EUFOR-a posebno neće prihvatiti dolazak predstavnika Velike Britanije u tom tijelu i njihovoj misiji u BiH.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, vršitelja dužnosti direktora Službenog lista Republike Srpske. U optužnici se Dodik i Lukić terete za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje