Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik nakon sastanka s Vučićem: Nemamo namjeru trpjeti opstrukcije

Preuzmite sliku

Obavijestio je, kako je rekao, predsjednika Srbije o formiranju vlasti u BiH, te je izrazio nezadovoljstvo brzinom kojom se sve to kreće

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, održali su danas sastanak u Beogradu.

Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka rekao da vidi novi potencijal za privlačenje stranih investicija i da su dogovoreni brojni projekti u RS, a u čijem će provođenju Srbija pomoći.

Formiranje vlasti

Najavljuje i pomoć kada je riječ o start-apovima, podsjećajući da je Srbija već uplatila 500.000 eura i navodeći da će uplatiti još toliko.

Kako je rekao, nada se da će uskoro u Banjoj Luci razgovarati s malim privrednicima.

On je rekao da su dobili novi prijedlog od Dodika, što su podržali i Ana Brnabić i predsjednik Srbije.

– Riječ je o projektima, općina Dubica, rekonstrukcija Doma zdravlja, Grad Gradiška, novi vrtić u potpunosti, u Prnjavoru rekonstrukcija mokrog čvora u osnovnoj školi, općina Šipovo – izgradnja omladinskog stadiona i tako dalje. Želja je da to uradimo u svakoj općini u Republici Srpskoj, a željeli bismo to i u Federaciji, spremni smo i za općine koje nisu većinski srpske da to učinimo. Riječ je o projektima u vrijednosti od 32 miliona eura – najavio je Vučić.

Predsjednik Srbije je kazao i da je na sastanku bilo riječi o političkim pitanjima u regionu, navodeći da su se saglasili da je stabilnost od ključnog značaja za daljnji napredak i razvoj.

– Razgovarali smo o svim političkim pitanjima u regionu, saglasili se da je stabilnost od ključnog značaja. Ovo su konkretne stvari. Hvala gospodinu Dodiku na posjeti i hvala na veoma dobrim razgovorima – kazao je on.

Dodik je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo sastankom i zahvalio Vučiću što pokazuje htjenje i želju da pomogne RS.

Dodik je izrazio zadovoljstvo jer se u kontinuitetu razvijaju ozbiljni problemi u Republici Srpskoj.

– U posljednjih nekoliko godina ovo je najbolja saradnja koju imamo. S ovim projektima ćemo kompletirati zamisao da od svake od 62 općine imamo po jedan projekt – rekao je Dodik i dodao da je u pitanju ozbiljan novac i da će običan čovjek imati benefit od ove saradnje.

Po pitanju odnosa između BiH i Srbije, kaže da su razgovarali i o tome, ali da pitanje granica ostaje neriješeno.

– To je pitanje koje je za mene, naravno, prihvatljivo. Srbija i RS pokazuju saradnju koja je usmjerena ka tome da stabilizira čitav prostor, a politika koja se ovdje vodi to pokazuje – zaključio je Dodik.

Istakao je da je ovo najbolja saradnja Srbije i RS u posljednjih nekoliko godina.

– Razgovarali smo o odnosima BiH i Srbije. Problem granice je neriješen zbog bošnjačke strane, ali što se mene tiče, ranije predložena rješenja su prihvatljiva. RS i Srbija pokazuju saradnju da se stabilizuje čitav prostor. Postoje namjerne opstrukcije s bošnjačke strane da se ono što pripada Srbima nakon izbora oduzme i o tome sam obavijestio predsjednika Vučića – rekao je Dodik.

Obavijestio je, kako je rekao, Vučića o formiranju vlasti u BiH, te je izrazio nezadovoljstvo brzinom kojom se kreće formiranje vlasti.

– Sinoć smo imali sastanak u Sarajevu koji je rezultirao izradom nekoliko principa, a onda kada je trebalo da se potpiše, Izetbegović je tražio još sedam dana. To je organizirana opstrukcija. Nemamo namjeru trpjeti takve odnose, ali važno je da drugi vide kako se to kreće – rekao je Dodik.

Po pitanju odnosa između BiH i Srbije, kaže da su razgovarali i o tome.

Na novinarsko pitanje kako u BiH gledaju na proteste u Beogradu, Dodik je odgovorio:

Pustite BiH 

– Pustite BiH, važna je RS. Šetnje niko nije ometao, a nasilje niko ne podržava. U Republici Srpskoj nemaju podršku.

Vučić je rekao da bi volio da budu oslobođeni oni koji su uhapšeni tokom protesta zbog upada na RTRS.

– Volio bih da budu oslobođeni jer nisu oni krivi, nego oni koji su ih nagovorili – istakao je Vučić.

Osvrnuo se i na najave Vuka Jeremića da će blokirati sve.

– Jeremić kaže da će blokirati saobraćaj, ja kažem da neće – poručio je Vučić. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje