Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik nakon sastanka s Orbanom: Morate biti originalni i imati svoj stav

Preuzmite sliku

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je uvijek dobro razgovarati sa prijateljem, koji nema kalkulacija i partnerski se odnosi prema Republici Srpskoj

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare iz Budimpešte nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da je na sastanku razgovarano o strateškim, bilateralnim i pitanjima o Evropskoj uniji i kandidatskom statusu BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je uvijek dobro razgovarati sa prijateljem, koji nema kalkulacija i partnerski se odnosi prema Republici Srpskoj.

– Naši odnosi su zaista odlični, Mađarska je članica EU, ona koja se pokazala objektivnom i koja poznaje Balkan. Razvićemo projekat o poljoprivredi, drugu i treću fazu sve do 100 miliona evra. Dolazi teško vrijeme za energetiku, što Mađarskoj predstavlja problem. Mađari kao narod žele da sačuvaju svoj identitet u Evropi, morate biti originalni i imati svoj stav, rekao je Dodik.

U ponedjeljak kaže biće sastanak radne grupe RS i Mađarske vezano za energetiku.

– To je pitanje od velikog značaja za Evropu, pa i za Mađarsku – ističe Dodik.

Dodik navodi i da su razgovarali o najavljnoj kandidaturi i mogućim prednostima za članstvo BiH u EU, piše RTRS.

– Hvala svima koji su učinili sve, prije svega komesaru Varhelyiju. Ako nam odobre kandidatski status, a stanje ostane isto, ja ne vidim da je to ikakav napredak, ocijenio je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,