Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dodik nakon konstruktivnog sastanka: Sve se završava u kafani

Preuzmite sliku

Nakon današnjeg sastanka na kojem je nakon više mjeseci postignut dogovor oko usaglašavanja mehanizma koordinacije, ali i aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osvrnuo se na mjesto održavanja današnjeg sastanka – restoran “Barka” u jednom motelu u Istočnom Sarajevu, piše Anadolu Agency (AA).

Na pitanje novinara zašto je današnji sastanak o evropskoj sudbini BiH održan u restoranu, a ne u nekoj od državnih institucija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je sve “tako kako jeste”.

“Nemojte tražiti razloge da budemo nezadovoljni nečim, sve može biti bolje, ali ovako je kako jeste”, na šta je Dodik dodao: “Zato što se sve završava u kafani”, što je naišlo na smijeh prisutnih.

Predsjednik RS-a još jednom je podsjetio kako je konačno uspostavljen konsenzus, odnosno da su ispunjeni zahtjevi koje su vlasti republičkog entiteta ranije imale.

“Sada se odlučuje konsenzusom koji uključuje predstavnike vlada RS-a i FBiH te Vijeća ministara BiH. To je obavezno da bude, to je ključno pitanje koje smo potencirali i ono je ugrađeno u mehanizam koordinacije sada. Važno nam je bilo da obezbijedimo da nema glasanja bez nas i uspjeli smo to. Ja sam se odazvao ručku koji nam je na ovom divnom mjestu, u ovoj divnoj kafani organizovao evropski ambasador. Naravno da nismo došli ovdje da pričamo o Olimpijadi u Riju već o ovim pitanjima”, rekao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,