Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik komentarisao Helezovu izjavu da planira bijeg iz BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza da postoje “obavještajni podaci da predsjednik RS priprema bijeg iz BiH”, je rekao da to možda Helez nešto kreira.

“Možda on nešto kreira, možda je čuo tamo iz njegove kafane gdje često odsjeda, možda je konobarica nešto dojavila, otkud znam”,  rekao je Dodik.

Podsjetimo, Helez je ranije rekao za BHRT kako postoje obavještajni podaci da Dodik planira pobjeći iz BiH.

“On ima nekoliko opcija. Najvjerojatnije zatvor. Postoje obavještajni podaci da planira pobjeći iz BiH. Ne može se izvući iz ove situacije. To je sam sebi napravio”, rekao je Helez.

Naveo je i da ministar odbrane BiH “pokušava da nametne BiH koju on želi da vidi, BiH u kojoj on vodi međunarodne poslove, a nema na to pravo”.

“Predsjedništvo BiH jedino nadležno da se bavi odbrambenim pitanjima. On ima neke skrivene aranžmane kakve smo mogli sinoć da čujemo sa britanskim ministrom odbrane. To je protivzakonito i protivustavno. Niko nije zapitao kako neki ministar mimo nadležnosti i svoje funkcije pregovara tajno i da zaključuje tajne sporazume za koje nije imao saglasnost Predsjedništva BiH, niti je o tome obavijestio Predsjedništvo”, rekao je Dodik, dodajući da je “to dramatično kršenje Ustava BiH”.

Komentarišući Blinkenove navode poslije sastanka sa Berbokovom da su razgovarali o tome kako EU može da nastavi da vrši pritisak na učesnike koji “dovode BiH pod veliki rizik, naročito na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika korištenjem svih neophodnih alata i jačanjem sposobnosti misije za stabilizaciju”, Dodik je rekao da je to uzalud.

“Džabe, pritiskali su, pritiskaju godinama, pa ništa. Pa šta ćeš džabe pritiskati ponovo? Ne bih im preporučio”, rekao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,