Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dodik i Erdogan danas u Ankari o situaciji u BiH

Preuzmite sliku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas bi trebalo da otputuje u Ankaru gdje će sa predsjednikom Turske Redžepom Tayyipom Erdoganom razgovarati o aktuelnoj situaciji u BiH.

Dodik je juče izrazio ubjeđenje da je Erdogan do sad dobijao pogrešne i jednostrane informacije o stanju u BiH.

“Želim da mu objasnim da ga smatram velikim liderom velike države i nacije, prirodno zainterosovane za podršku i pomoć, u političkom smislu Bošnjacima, ali sam uvjeren da je on čovjek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u BiH i, u tom pogledu, vidim prostor da možemo da razgovaramo”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će sa turskim predsjednikom razgovarati i o mogućnosti da bude održan sastanak predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske sa liderama tri vodeće stranke u BiH s ciljem stabilizacije prilika u BiH.

Dodik je podsjetio da od ranije postoji inicijativa da predsjednici Turske, Srbije i Hrvatske – Erdogan, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, zajedno sa liderima tri vodeće stranke u BiH postignu dogovor koji će obezbijediti napredak BiH.

On je ocijenio da je Erdogan čovjek koji nije spreman da učini u BiH bilo šta što bi bilo štetno za Srbe i Hrvate.

Dodik je istakao da cijeni Erdogana, da vjeruje u njegovu objektivnost i da će na sastanku ponovo inicirati razgovor, te da se nada da će to i Erdogan podržati.

Podsjetimo, Erdogan je prije nekoliko dana o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH razgovarao u Istanbulu s prvim čovjekom stranke SDA Bakirom Izetbegovićem.

Najavljeno je da će uskoro i preostala dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić otputovati u Tursku kako bi obavili razgovore s Erdoganom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,