Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Ako Trump pobijedi, neću oklijevati da proglasim nezavisnost RS-a

Preuzmite sliku

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da sutra putuje u Brisel, a nakon toga ide na suđenje u, kako on kaže, neustavni Sud Bosne i Hercegovine.

“Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo. Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca,” kazao je Dodik za TV Prva komentarišući odlazak na nastavak suđenja 6. decembra.

Dodao je i to da je “njegova politika očuvati status RS-a, volju naroda za RS-om i reći šta mi misli, a njegov izbor nije BiH“.

Činjenica da privatnio lice mijenja zakon nigdje ne postoji u svijetu, kaže Dodik, niti postoji mogućnost da se to spozna u dalekoj političkoj istoriji, osim, kada su to bile neke okupacije.

“Inkriminiše me Tužilaštvo u kojem sjede musimani, kao i Sud u kome je i u prethodnom sudio musliman, a koji sudi i u redovnom prostupku. Јoš je upečatljivije i što su svi službenici oko sudija i tužioca takođe muslimani,” istakao je Dodik.

Ponovio je da je BiH apsurdna zemlja

“Neimenovani stranac ne može da nameće zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Јedino tamo legitimno sam ja,” poručio je Dodik i dodao je da brani interese Srba i RS-a.

Naveo je i to da se povratkom demokrata u Americi vratila stara struktura, navodeći da ih sve zna iz ranijeg perioda kada je bio funkcioner, te su oni uveli Christiana Schmidta koji nije imenovan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Naglasio je kako vjeruje u nezavisnost RS-a i da smatra da će se to morati desiti jednog dana, te da bi on mogao da bude zaslužan za to u nekoj perspektivi.

“Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost RS-a. Onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Trump ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao,” rekao je Dodik za TV Prva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje