Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doček Nove godine u BiH uprkos koroni: Ples samo oko stolova

Preuzmite sliku

Pomalo nevjerovatno zvuči informacija kako će u jeku pandemije korona virusa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH), Sarajevu, biti organizovan doček Nove godine u pojedinim ugostiteljskim objektima. Ali je istinita.

“Katastrofa”, kratak je prvi komentar Sarajeke Sanele, koja bi radije da joj ne navodimo prezime, a nedavno je prebolovala COVID-19. Kaže da se teško oporavila, te da posljedice još uvijek osjeća.

“Ti koji to rade očito nisu imali nekoga bližeg ko je bio bolestan, ili oni sami nisu bili bolesni”, kaže Sanela za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sa Sanelom se slaže i Mujo, također, iz Sarajeva, koji vjeruje da svaki građanin u ovom trenutku mora biti odgovoran.

“Moramo čuvati i sebe i druge. A ti objekti trebali bi da naplate od države ono što ne rade”, kaže on.

Ugostiteljstvo je jedna od najpogođenijih grana privrede pandemijom korona virusa. Hoteli, restorani, klubovi u BiH bilježe milionske gubitke u ovoj godini.

Zbog toga, Dejan iz Sarajeva, ima razumijevanja za ugostitelje koji žele da organizuju doček Nove godine.

„Moraju i oni da rade, moraju da izdržavaju svoje familije. Samo uz mjere opreza i distancu, možda bi im to pomoglo da nastave dalje raditi“, kaže on za RSE.

U hotelima uz muziku uživo

Pandemija korona virusa, zaustavila je novogodišnju euforiju u BiH. Nema praznične atmosfere kao prethodnih godina, no neki hoteli i klubovi odlučili su organizovati svečani doček 2021. godine, uz živu muziku i gala večere, prije svega za goste koji su smješteni u njihovim objektima.

Među hotelima koji su najavili doček Nove godine su i dva poznata sarajevska hotela Holiday i Evropa, koji danas posluju pod istim krovom, kao Grupacija Evropa hotela. Izvršna direktorica ovih hotela Berina Bajrović kaže kako je riječ o gala večeri za goste hotela i kako će se slavlje organizovati uz puno poštovanje epidemioloških mjera.

 • „Što se tiče mjera, mi smo razgovarali sa zamjenikom ministra, gospodinom Čerkezom, oko svega što nam je rečeno i dozvoljeno. Napravili smo raspored stolova tako da ne prelazi dozvoljen broj. Uglavnom su to gosti koji su kod nas na smještaju u hotelima. Nama je dozvoljeno da organizujemo zabave što se tiče njih“, kaže Bajrović za RSE.

  Dodaje kako je pravilo da gosti plešu za svojim stolovima, a da im pomaže, što se tiče postojeće zabrane kretanja nakon 23 sata, to što je većina gostiju smještena u njihovim hotelima.

  „Za sada smo napravili nekih 8-10 stolova. Kongresna dvorana je kapaciteta do 600 sjedećih mjesta, mi smo to u potpunosti smanjili. Sa 8-10 stolova, to će biti neke mini zabave“, objašnjava Bajrović.

  Na vratima hotela Holiday reklama o predstojećem dočeku Nove Godine. Uz večeru i nastup živog benda doček košta 150 konvertibilnih maraka (oko 75 eura), a mogu rezervisati i oni koji nisu gosti hotela. Cijena, ali i aranžman isti je i u hotelu Evropa.

  „U Holidayu je samo u jednoj sali, to je kongresna dvorana, a u Evropi, Atrijum sala ima mogućnost otvaranja“, kaže Bajrović.

  Za kršenje mjera zaduženi inspekcija i policija

  Iz Kriznog štaba Federacije BiH navode kako su postojeće mjere još uvijek na snazi. One između ostalog podrazumijevaju da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 30 osoba, a policijski sat počinje u 23 sata.

 • Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja Federacije i član kriznog štaba, na pitanje RSE da li je hotelima dozvoljeno organizovati doček Nove Godine kaže da ne zna ko im je to dozvolio.

  „To nije moja stvar, ko je njima dozvolio i ostale stvari. Vi znate da su mjere još uvijek na snazi. Da li će se mijenjati ili ne, još uvijek ne znam, ali najvjerovatnije neće“, dodaje on.

  Na pitanje da li će zbog pandemije zabraniti organizovane proslave Nove Godine u hotelima i klubovima, Čerkez odgovara kako Krizni štab to ne može zabraniti.

  „Imaju ministarstva unutrašnjih poslova, imaju inspekcije. Na pogrešnoj ste adresi. Mi donosimo mjere, mjere imamo na snazi, nismo nove donijeli. To je to. Za Novu Godinu još ništa nismo raspravljali. Javno smo rekli da je velika vjerovatnoća da će iste mjere biti produžene. I tu smo sve završili. Nikome saglasnost nismo davali. Ko radi, radi, to je njihov problem“, navodi Čerkez.

  Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje