Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djeca s Downovim sindromom brzo se uvuku u vaša srca

Preuzmite sliku

Članovi Udruženja za Down sindrom Mostar i ove godine krenuli su s kreativnom “Art radionicom 21”, čije će rezultate predstaviti sljedeće godine na Svjetski dan osoba s Down sindromom i tako javnosti još jedanput pokazati koliko su korisni i ravnopravni članovi društva.

Riječ je o polugodišnjoj radionici koju Udruženje organizuje uz potporu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Voditelj i autor radionice, kipar Dalibor Nikolić je kazao kako je cilj radionice da se djeca s posebnim potrebama i polaznici radionice promatraju kao kreatori, stvaratelji i kao punopravne osobe koje su svojim sposobnostima spremne pokazati da su možda nekad čak i u prednosti u odnosu na populaciju koja nema Downov sindrom.

“Ovo je druga godina da organizujemo ove radionice. Prvi ciklus se odnosio na reljefe, kolaže, učenje osnovnih boja, neke inovativne pristupe, kao što je npr. bojanje stripa. Nakon toga imali smo izložbu u Kosači i to je bila zaista jedinstvena inicijativa u široj regiji gledano, jer čak i puno veći gradovi Dan osoba s Downovim sindromom nisu obilježili na takav način i na toj razini.”, kazao je Nikolić.

Kroz taj vid rada nastoji se prikazati tu populaciju kao iznimno sposobne i kreativne mlade ljude te dekonstruirati negativan aspekt promatranja osoba s Downovim sindromom kakav još postoji u našem društvu.

U ovogodišnjem turnusu radionica polaznici će uz pomoć kamera, mobitela, laptopa i printera izraditi slikovnicu sastavljenu od kolaža.

“Pokušat ćemo stvoriti slikovnicu po jednom poznatom djelu Hansa Cristiana Andersena, gdje ćemo u raznim slojevima kolažirati prizore iz te priče i napraviti digitalnu slikovnicu koja će biti predstavljena na društvenim mrežama, ali koja će zaživjeti i u tiskanoj formi kao reprezentativna knjiga. Prvi naši koraci u tom smjeru daju nam za pravo da imamo strašno velika očekivanja s obzirom da je razina kvaliteta likovnog jezika u procesu stvaranja i u konačnici iznimno originalna.”, pojašnjava Nikolić.

Upitan koliko se u našoj zemlji uvažava različitost i prihvaća drukčiji, posebice osoba s invaliditetom, Nikolić kaže kako je poanta dolaziti u kontakt sa širom društvenom zajednicom, predstaviti kao potpuno ravnopravnu tu skupinu koja slovi kao marginalizirana u društvu.

Pored Nikolića koji se s polaznicima druži svakog četvrtka, u radionicu je uključena i Anja Perić koja radi s djecom mlađeg uzrasta, a riječ je o raznim procesima koji se tiču fine motorike, koordinacije ruku, korištenje alata poput škara, lijepljenja, rezanja, kolažiranja.

 • Da se radi o iznimnom projektu primjetno je i po jako raspoloženim polaznicima koji ne kriju zadovoljstvo sudjelovanjem na radionici.

  Zamjenik predsjednika Udruženja i sudionik radionice Antonio CrnjacToni (47) kaže kako je Dalibor “prva liga” i kako im je super na radionici.

  “Drago mi je raditi s Daliborom. Družimo se svakog četvrtka. Imamo puno ljubavi ovdje i želim da se ova radionica nastavi i u budućnosti.”, kaže Toni.

  U radionici učestvuje i Daria Delić (23) koja kaže kako će ove godine raditi priču pod nazivom Kresivo, a koja joj se jako sviđa, kao i cijela radionica i rad s Daliborom.

  Polaznica radionice je i Mihaela Čule koja pohađa drugi razred Srednje trgovačke škole i kojoj je cilj da jednog dana bude prodavačica robe u butiku u Međugorju, gdje trenutno obavlja praksu.

  Što se tiče radionice kaže, kako je to jedno super druženje, puno igre i smijeha, a uz to često su i u Kosači gdje obilaze razne izložbe i druge kulturne događaje.

  Udruženje za Down sindrom Mostar osnovali su 2011. godine roditelji djece sa sindromom Down. Trenutno Udruženje ima 34 nominalna člana i 34 porodice, jer je i uža porodica uključena u rad tako da udruženje zapravo okuplja 140 osoba. Djeluju na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

  “Osnovni ciljevi Udruženja su senzibilizirati društvenu zajednicu prema osobama sa sindromom Down kao i poboljšati kvalitetu života takvih osoba u svim sferama društva”, pojašnjava predsjednik Udruženja Igor Ledić.

  Dodaje kako su aktivni učesnici događanja iz oblasti invalidnosti tako da već osam godina aktivno rade i kroz Koaliciju zajedno smo jači gdje se nastoji kroz lokalne akcijske planove poboljšati kvaliteta života osoba s invaliditetom u cijeloj županiji, a tu su i razne edukacije među kojima i „Art radionica 21“.

  Ledić ističe kako Udruženje ima četiri uposlene osobe, od čega jednu stalno uposlenu – logopeda, kao i edukacijske rehabilitatore, čime se članovima pokušava kontinuirano pružati sve terapije koje su im potrebne da što bolje napreduju i da ih se što bolje socijalizira.

  “Mi smo jedan od rijetkih kantona koji je među prvima krenula s lokalnim akcijskim planom iz oblasti invalidnosti, međutim taj lokalni akcijski plan još nije zaživio i samim tim ne možemo ostvariti mnoga naša prava koja su nam i međunarodnim konvencijama i pravima zagarantirana.”, upozorava Ledić.

  Trenutno se u Udruženju provodi i kampanja „Obrazovanje bez diskriminacije“ i neke su se stvari pomaknule, kaže Ledić.

  “Korak po korak stvari idu naprijed. Nije još dobro, ali ove godine u cijelom kantonu djeca koja pohađaju redovne škole po prilagođenom nastavnom planu i programu dobila su asistente tako da su jednim dijelom neki problemi riješeni.”, ističe predsjednik Udruženja.

  Dodaje da je to samo dio problema, a ono što uvelike otežava rad Udruženja je problem finansiranja.

  “Sve navedeno jedva činimo jer nemamo nikakva proračunska sredstva i sve što finansijski dobijemo, dobijemo od prijatelja Udruženja, donatora i nekim svojim radom kroz projekte i prodajne radionice.”, naglasio je Ledić koji je ovim putem zahvalio rukovodstvu Operatora za obnovljive izvore energije koji im puno pomaže.

  Ledić, koji je i sam otac dječaka s Down sindromom, roditeljima koji dobiju takvo dijete poručuje da budu hrabri i da ne odustaju.

  “To je dijete kao i svako drugo. Treba biti hrabar, dan po dan, ići korak po korak, i mislim da ne treba odustajati, klonuti. Treba se boriti za svako dijete, pa tako i za dijete s Down sindromom.”, kaže Ledić.

  Ističe da on kao roditelj ne pravi razliku između sina s Down sindromom i njegove braće.

  “Često i učiteljici kažem da bude stroža i da se prema njemu odnosi kao prema ostaloj djeci. Međutim, njegovi prijatelji iz razreda jako su ga dobro prihvatili i znaju se ljutiti kada je učiteljica malo oštrija i ‘skaču’ u njegovu obranu.”, pojašnjava Ledić.

  Kaže da pokušava biti ravnopravan prema svoj svojoj djeci te da kod njega nema popuštanja, ali kroz smijeh dodaje da su djeca s Down sindromom manipulatori i da to pokušavaju iskoristiti jer se brzo uvuku u srce.

  “Brzo se uvuku u vaše srce i jednostavno vas pridobiju i samim tim vi postajete slabi prema njima.”, zaključuje Ledić.

  Radovi s ovogodišnje radionice biće izloženi u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” na Svjetski dan osoba s Down sindromom – 21. marta 2020., zbog toga obucite taj dan šarene čarape i dođite vidjeti što su Downići pripremili. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje