Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Direktor UKC Tuzla: Aparati koje smo dobili od Violete nisu respiratori

Preuzmite sliku

Vlasnik kompanije ‘Violeta’ Petar Ćorluka nedavno je medicinskim ustanovama širom BiH donirao opremu u vrijednosti od 400.000 KM za borbu protiv koronavirusa.

Između ostalog, vrijednu donaciju činilo je, kako je objavljeno u javnosti, šest respiratora koji su dostavljeni bolnicama u Bihaću, Mostaru, Tuzli, Sarajevu…

No, ispostavit će se da ti medicinski aparati – barem dio njih – zapravo i nisu u današnje vrijeme toliko traženi i neophodni respiratori. A tu ekskluzivnu informaciju za Vijesti.ba otkrio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Vahid Jusufović.

UKC-u Tuzla, kako kaže sagovornik, ‘Violeta’ nije dostavila nikakav respirator, već – oksigenator.

– To su dva potpuno različita aparata. Taj oksigenator ima svoju terapijsku vrijednost i mi se gospodinu Ćorluci zahvaljujemo. Donirao nam je vrijedan aparat, ali to nije klasični invazivni respirator – riječi su doktora Jusufovića.

Na pitanje da li su svih šest aparata koje je “Violeta” donirala medicinskim ustanovama u BiH zapravo oksigenatori, a ne respiratori, Jusufović nam je rekao da mu to nije poznato.

– Mi smo dobili donaciju od kompanije “Violeta” – oksigenator, a da li su svi isti ili ne, stvarno ne znam – kaže Jusufović.

Potom nam je pojasnio suštinsku razliku između respiratora i oksigenatora, koja je, kako navodi, drastična.

– Invazivni respirator je za intubaciju pacijenta koji obično nije pri svijesti i intubiran je. Znači, tubus je u dišnom sistemu i mašina diše za pacijenta. A oksigenator se koristi kod pacijenata koji su pri svijesti, kod kojih pada saturacija, odnosno zasićenost kiseonikom. U tom im se slučaju stavlja oksigenator – to je ona maska koja ide na lice, i onda im se pusti određeni protok kiseonika u jedinici vremena. Dakle, pojačava im se dotok kiseonika kako bi se potpomogla oksigenacija da bi opskrbljenost njihovog organizma kiseonikom bila bolja – ističe Jusufović.

Na kraju je još jednom uputio iskrenu zahvalu kompaniji “Violeta” na vrijednoj donaciji, potcrtavši da na UKC-u Tuzla ima i onih pacijenata koji u određenoj fazi nisu za respiratora, već im je samo potrebna potpomognuta oksigenacija.

– Oksigenator ne može pomoći teškim pacijentima kojima treba intubacija, pa nakon toga i invazivna respiracija – konstatuje Jusufović.

Kontaktirali smo zatim i Hajrudina Havića, direktora Kantonalne bolnice Bihać, kojoj je također “Violeta” donirala jedan od medicinskih aparata. Havić nam nije mogao reći koju je vrstu aparata dobila ustanova na čijem je čelu.

– Je li mi vi vjerujete da ja još nisam ni zavirio u tu kutiju, jer nismo dobili svu potrebnu dokumentaciju. Vi kad dobijete nov aparat, mora doći firma koja je zadužena za održavanje da ga pusti u pogon, i zato se ja s tim ne smijem igrati – naglašava Havić.

Razlika između respiratora i oksigenatora, potcrtava, ne da je drastična, već zaista ogromna.

– Oksigenator je sprava koja vam pojačava oksigenaciju. Nama je rečeno da nam je uručen respirator. To bi trebao biti aparat koji održava živote pacijenata na odjelu intenzivne njege – napominje Havić i dodaje:

– Bit će mi žao ako ne bude respirator, kao što su rekli. Ali mogu ja to i vratiti “Violeti”, nije to meni problem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,