Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Direkcija robnih rezervi FBiH: Evo za koji period FBiH ima zalihe brašna

Preuzmite sliku

Na svim nivoima vlasti se više uzdaju u zalihe privrednika i uvjeravaju javnost da je snabdjevanje trgovinskih lanaca, iako otežano, zadovoljavajuće

Koliko osnovnih životnih namirnica, sjemenskog materijala i zaštitnih sredstava ima u robnim rezervama smiju znati samo predstavnici vlasti.

– Robne rezerve su pod oznakom “državna tajna” i o tome ne mogu javno istupati, posebno u ovako psihološki nestabilnoj situaciji u FBiH, za Oslobođenje je rekao direktor Direkcije robnih rezervi FBiH Tončo Bavrka.

I u kantonima se pozivaju na “državnu tajnu”. Ono što ipak nije tajna da robne rezerve nemaju u Mostaru, USK-u. Direkciju robnih rezervi nema ni Republika Srpska, već djeluje Odjeljenje za interventne nabavke pri ministarstvu RS-a.

Za robne rezerve FBiH je ove godine planirala oko 2 miliona maraka, a prema izvorima Oslobođenja bliskim Kriznom štabu, u robnim rezervama brašna bi u slučaju nestašice roba trebalo biti dovoljno za 60 dana.

Na svim nivoima vlasti se više uzdaju u zalihe privrednika i uvjeravaju javnost da je snabdjevanje trgovinskih lanaca, iako otežano, zadovoljavajuće.

Kako nam funkcionišu robne rezerve u državi pokazuje primjer zaštitnih maski.

Udruženje Pomozi.ba ih je nabavilo 500.000, a najviše zahtjeva su dobili iz Domova zdravlja. U Direkciji robnih rezervi prema izvorima Oslobođenja nisu ni planirali nabavku zaštitnih maski.

Kada je brašno u pitanju, u susjednoj Srbiji nema tajne, a prema riječima predsjednika Srbije, brašna ima za dvije godine i mogu, ako zatreba, pomoći susjednim zemljama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje