Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dilberović: Dogovor političkih stranaka će ‘otkočiti’ raspravu o BiH i EU

Preuzmite sliku

Direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović kazao je da će dogovor političkih stranaka o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou ‘otkočiti’ raspravu o BiH i evropskim integracijama, kao i razgovor o potencijalnom kandidatskom statusu.

Smatra da proces integracija BiH u EU nikad nije bio ‘zakočen’, bez obzira da li je formirano Vijeće ministara BiH ili ne, jer su sve političke stranke još davno vrlo jasno rekle da je to njihov prioritet.

Komentarišući dogovor u Predsjedništvu BiH o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH i slanje Programa reformi u sjedište NATO-a u Briselu, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler čestitao je na ‘na pronalaženju rješenja za pomicanje države naprijed’.

On je tada izjavio da je ‘kompromis snaga’, te da će brzo formiranje Vlade i Parlamenta omogućiti nastavak važnih reformi, ali i otključati mnoge projekte koje finansira Evropska unija, a koji su trenutno ‘zaglavljeni’ u Parlamentu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,