Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dijagnostički testovi za hepatitis B, C i HIV u BiH više ne postoje

Preuzmite sliku

Iako se u RS iz godine u godinu smanjuje broj oboljelih od virusnih hepatitisa, zdravstvene ustanove u RS, ali i u cijeloj BiH, nemaju organizovan rad na prevenciji i edukaciji o ovaj upalnoj bolesti jetre.

Zdenko Simonović, predsjednik Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa Banjaluka, upozorava da su prevencija i edukacija vrlo bitne, ali upozorava na još jedan problem za koji bi se trebalo naći rješenje. “Više od godinu dana na prostoru BiH nema ‘Global Fond’ programa (UNDP projekat) koji je kroz razna udruženja radio na prevenciji. Dijagnostički testovi za virus hepatitisa B, C i HIV (skrinig testovi) više ne postoje u BiH. Ne postoje ni programi razmjene igala koji su bili u većim bh. gradovima, koji predstavljaju najvažniju mjeru smanjenja štete koja ima za cilj da obuzda širenje zaraza među intravenskim korisnicima droga. Ovi programi omogućavaju pristup sterilinim špricevima i iglama i smanjuju rizik da se dođe u kontakt sa zaraženom krvlju drugog korisnika”, navodi Simonović, ističući da bi rješenje na ove probleme trebalo naći ministarstvo.

Ljubica Jandrić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, slaže se da su mjere prevencije i edukacija stanovništva važne, kao i korištenje jednokratnih špriceva, igala, zaštitnih maski, rukavica, sterilnog materijala za bušenje ušiju, pirsing, tetoviranje, te pravilna dezinfekcija i sterilizacija pribora i instrumenata u zdravstvenim ustanovama.

“U RS prošle godine su prijavljene 42 osobe oboljele od hepatitisa B, a 44 oboljele od hepatitisa C. Od posljedica ove upalne bolesti jetre godišnje u svijetu umre oko milion ljudi, što čini oko tri odsto ukupnih smrtnih slučajeva. Smatra se da je 57 odsto ciroza jetre i 78 odsto primarnih tumora ovog organa prouzrokovano virusima hepatitisa B i C, koji su istovremeno i najopasniji”, ističe Jandrićeva.

Virus hepatitisa B je čak 50 do 100 puta infektivniji od virusa HIV-a. “Izvor infekcije je čovjek koji ne mora imati simptome bolesti, niti znati da je zarazan za okolinu. Infekcija se prenosi sa majke na dijete tokom trudnoće ili ćešče u toku porođaja, seksualnim kontaktom, transfuzijom krvi, transplantacijom tkiva i organa, kao i ostalim načinima”, navodi Jandrićeva.

Osnovna mjera prevencije je vakcinacija. “Novi lijekovi, koji u svom režimu ne uključuju više interferon, te time znatno smanjuju nuspojave, skraćuju vrijeme liječenja na samo 12 nedjelja i postižu trajan virusološki odgovor u 97 do 100 odsto bolesnika, čime predstavljaju pravu revoluciju u liječenju hepatitisa C”, ističu u UKC. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje