Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija PSBiH posjetila Glavno sjedište NATO-a u Briselu

Preuzmite sliku

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju predvodi zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Marina Pendeš i u kojoj su članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sredoje Nović, Sanja Vulić, Zdenko Ćosić, Šerif Špago, Safet Softić, Slavko Matić, Milan Dunović, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, posjetila je Glavno sjedište NATO-a u Briselu.  

Pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Marie-Doha Besancenot izrazila je zadovoljstvo posjetom Delegacije PSBiH sjedištu NATO-a, te se osvrnula na nedavnu posjetu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da je posjeta Generalnog sekretara NATO-a pokazatelj da je Bosna i Hercegovina veoma bitan partner za NATO, te da očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu predstavlja jedno od strateških opredjeljenja NATO-a. S tim u vezi kazala je kako će NATO nastaviti da podržava izgradnju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

Besancenot je naglasila da Bosna i Hercegovina ima mogućnost intenziviranja saradnje sa NATO-om u mjeri u kojoj se vlasti u BiH dogovore. Takođe je kazala kako NATO pozdravlja opredjeljenje vlasti u BiH da se usvoji set reformskih zakona, koji je omogućio napredak BiH na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Tokom sastanka posebno je istaknuta uloga PSBiH kad je riječ o usvajanju zakonskih rješenja koja će jasno pokazati političko opredjeljenje da se pomogne u daljem jačanju sektora odbrane i bezbjednosti. Razgovarano je i o potrebi intenziviranja dijaloga unutar BiH, izgradnje beđusobnog povjeranja, te nastavka reformskog procesa.

Razgovorima u Glavnom sjedištu NATO-a u Briselu prisustvovala je i komandantica NATO Štaba u Sarajevu, brigadna generalica Pamela McGaha, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje