Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Delegacija EU: Poziv bh. građanima da izađu na izbore

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas da Unija potiče građane da izađu na izbore i podrže stranke i kandidate za koje smatraju da će se najefikasnije zauzeti za pitanja koja su važna za njih i sredinu u kojoj žive.

Građani u BiH glasat će na lokalnim izborima u nedjelju, 2. oktobra. Ovo je primjer demokratije na djelu, kao i način promoviranja javne odgovornosti”, dodao je Wigemark u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

Podvukao je da je očuvanje integriteta izbornog procesa, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, od izuzetne važnosti.

Kako je podsjetio, ove izbore pratit će međunarodni i domaći posmatrači koje akreditira Centralna izborna komisija BiH, uključujući koaliciju “Pod lupom”, zajedničku inicijativu šest nevladinih organizacija iz BiH, s 3.000 posmatrača koji će pokrivati svako drugo biračko mjesto.

“EU pozdravlja rad izbornih posmatrača koji ima za cilj da osigura slobodne i fer izbore i ukaže na eventualne izborne nepravilnosti”, kazao je specijalni predstavnik EU u BiH, prenosi Fena.

Pozvao je političke subjekte i izbornu administraciju da, u skladu sa Izbornim zakonom, posmatrače tretiraju na profesionalnoj i fer osnovi i da se suzdrže od bilo kojeg oblika pritiska ili zastrašivanja.

Naglasio je da je, kao odgovor na zahtjeve građana za promjenama i približavanjem EU, BiH ostvarila veoma važnu prekretnicu u procesu evropskih integracija, a postoji i osnova za dalji napredak, na šta se rukovodstvo države treba fokusirati.

“Birači očekuju da lokalni politički lideri izabrani u nedjelju donesu prijeko potrebna socio-ekonomska poboljšanja, potaknu lokalni razvoj i održe dinamiku koja će omogućiti BiH da napravi postojan napredak ka EU”, zaključio je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,