Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas ročište za određivanje pritvora Denisu Prciću

Preuzmite sliku

U Sudu BiH danas će biti održano ročište za određivanje pritvora osnivaču i vlasniku Američkog univerziteta u BiH Denisu Prciću, koji je, između ostalog, osumnjičen da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za uhapšenog Prcića, a pritvor je zatražen i za njegovu saradnicu Melisu Belkić Mujkanović.

Oni su uhapšeni u Tuzli prije dva dana. Osim Prcića i Mujkanovićeve, uhapšen je i Emir Mujkanović za kojeg će biti zatražene mjere zabrane.

Tokom pretresa prostorija Univerziteta, pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na ovoj ustanovi.

Mehmedagić je ovu diplomu, koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OBA, proglasio tajnom.

Prcić je 10. juna ispitan u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Prijavila ga je veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma, a u prijavi su naveli da ih je reketirao.

Do sada je u ovom predmetu ispitano na desetine svjedoka, a o svemu je upoznata i Ambasada SAD u Sarajevu, čiji je Prcić državljanin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,