Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Danas posljednji ispraćaj ljekara Suvada Dedića

Preuzmite sliku

Prof. dr. med. sc. prim. Suvad Dedić, dugogodišnji načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, preminuo je u nedjleju 28. marta 2021. godine u 61. godini života.

Prof. dr. med. sc. prim. Suvad Dedić rođen je 12.09.1960 godine u Banovićima, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 1985. godine.

Po završetku Medicinskog fakulteta radio je kao doktor medicine u Domu zdravlja Banovići. Bio je zapovjednik Ratne bolnice i načelnik Sanitetske službe 119. brdske brigade Banovići od 1992. do 1995. godine.

Uposlenik je Klinike za plućne bolesti JZU UKC Tuzla od 1994. godine. Postdiplomski studij je završio na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je odbranio magistarski rad 2008. godine na temu Faktori rizika u nastanku karcinoma pluća.

Doktorsku disertaciju odbranio je 2011. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli na temu Uticaj akutnih egzacerbacija hronične obstruktivne plućne bolesti na zdravstveni status bolesnika.

Bio je docent za nastavni predmet Interna medicina na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Tokom 2019. godine promovisan je u nastavno zvanje vanredni profesor.

Bio je dugogodišnji član European Respiratory socciety i predsjednik Udruženja respiratorne medicine u BiH.

Objavio niz stručnih i naučnih radova u indeksiranim i popularnim medicinskim časopisima.

Prof. dr. med. sc. prim. Suvad Dedić bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Posljednji ispraćaj obavit će se danas, 29. marta 2021. godine u 14 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a dženaza i ukop u 17 sati u rodnom mjestu Seona, u Banovićima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,