Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dačić: Odlazak na proslavu Dana Republike Srpske nije usmjeren protiv BiH

Preuzmite sliku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu na centralnoj manifestaciji povodom Dana Republike Srpske i da to nije usmjereno protiv BiH.

“Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i (ministar odbrane) Miloš Vučević su jučer bili u Banjaluci, a danas ću sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu. Ako Bog da srešću se sa (predsjednikom RS Miloradom) Dodikom. Naša aktivnost je usmjerena na nacionalni i državni interes” rekao je Dačić za TV Hepi.

On je odbacio optužbe da svojim odlaskom u Istočno Sarajevo ruši teritorijalni integritet Bosne i Hercegove.

„Ne znam zašto bi to bilo usmjereno protiv BiH. Da budemo načisto, Republika Srpska nije samo tvorevina našeg naroda. To je i Dejtonska tvorevina, ustavna tvorevina. To nije izmislila Republika Srpska niti neko u Beogradu, Banjaluci ili na Palama“, rekao je Dačić.

On je dodao da je „to bio jedini način da BiH opstane kao država koja se temeljila na tri ravnopravna naroda i entiteta“.

„Ako je Republika Srpska definisana kao ravnopravna, u čemu ona može da ugrozi teritorijalni integrtitet BiH? BiH nije samo bošnjačka tvorevina. To je zajednička tvorevina i nema nikakvog razloga da se negativno tumači“, naveo je Dačić.

Centralni događaj povodom 9. januara, Dana RS, svečani defile, biće održan danas u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,