Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li mlade generacije političara mogu promijeniti politički diskurs?

Preuzmite sliku

Polaznici ALPI programa (naprednog liderstva u politici) Internacionalnog Republikanskog Instituta – IRI iz četiri različite stranke i ideologije: Dženana Subašić (Narod i Pravda); Tibor Kovačević (Naša Stranka); Dragana Muratović (SNSD) i Ivan Barač (HDZ1990) su jučer organizirali online meeting sa mladima iz svojih stranaka na kojima su donijeli zaključke pitanja u fokusu: Da li mlade generacije političara mogu promijeniti politički diskurs?

Gosti koji su uzeli učešće na ovom event-u su: prof. Vedran Jakupović (NiP); Nihad Uk (generalni sekretar Naše stranke), te Una Harčin (potpredsjednica Naše stranke). Čitav događaj je propratila i politička analitičarka Elma Karišik.

Prema tezi prof. Jakupovića: „U politici razlikujemo one mlade, koji ulaze u politiku od nule pa kroz politiku žele graditi karijeru; te izgrađene mlade koji već imaju karijeru, ali ulaze u politiku iz društvenih interesa.“ mladi su donijeli zaključke da je jako bitno imati heterogene profile ličnosti mladih u politici, jer samo takvi profili razmjenjuju energije koje trebaju znati kanalisati u pravom smjeru. Kada je riječ o važnosti profesije u politici, prof. Jakupović je naglasio da bismo je trebali znati iskoristiti na pravi način, tj.u određenoj sferi u kojoj djelujemo; profesija je samo vodilja kroz politiku.

Una Harčin, potpredsjednica Naše stranke je mladima navela primjer da je kroz svoje dvije godine političkog djelovanja postigla zavidne rezultate, čak u kratko vremenskom periodu ostvarila svoje od ranije zacrtane političke ciljeve. Poslala je simboličnu poruku mladima:

“Velika čast i odgovornost je biti izabrana na mjesto vršiteljice dužnosti potpredsjednice Naše stranke. Pred nama je izazovan period i na svima nama je veliki teret i obaveza, stoga je više nego ikada neophodno da pokažemo jedinstvo i složnost svih nas kako bi krenuli naprijed i izgradili prije svega siguran ambijent za napredak”.

Za angažman mladih ljudi prvenstveno su odgovorne političke stranke. One biraju na koji način mladi mogu doprinijeti političkoj stranci; da li će samo biti angažirani da lijepe plakate pred izbore i promovišu svoje lidere ili će ipak biti uključeni u proces političke stranke, ovisi o istoj. Sa ovom tezom se složio i Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke koji je kroz svoj politički angažman jako brzo napredovao do pozicije generalnog sekretara. Ističe da je jako bitno da mladi znaju „biti glasni“ i ne samo klimati glavom na ono što im se kaže. Ovo je inače problem koji vuče korijene od mladih generacija, te se prenosi sa generacije na generaciju. Tome moramo stati u kraj zajedničkim snagama. Važnost kritičkog razmišljanja je referenca koja mora biti u prvom planu!

Najzad politička analitičarka Elma Karišik je motivisala i ohrabrila mlade iz sve četiri stranke, da bez obzira kojoj stranci pripadaju trebaju živjeti svoju politiku, odabrati svoj pravac i graditi sebe prema svim parametrima koje politika nalaže.

Jedinstvena poruka koju nam sinoćnji event šalje jeste: „Znanje i obrazovanje su temelj svega. Ulagati u sebe je najveća investicija koja će se zasigurno isplatiti.“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,