Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cvijanović: OHR je instrument za generisanje kriza u BiH

Preuzmite sliku

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da je Bosna i Hercegovina dovedena na ivicu propasti raznim mešetarenjima međunarodnog faktora.

Cvijanović je izjavila da “građani odlično znaju da je RS od postanka pod stalnim pritiskom onih unutar i izvan BiH koji nastoje zemlju centralizovati mimo Ustavom predviđenih procedura”.

“I sadašnji najavljeni pravosudni progon predsjednika RS i direktora Službenog glasnika je ustvari čisti politički progon”, rekla je Cvijanović.

Tvrdi da, prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i datom obrazloženju, visoki predstavnici su oni koje verifikuje Vijeće sigurnosti UN-a.

“Kako pravosuđe BiH može procesuirati nekoga izabranog u skladu sa Ustavom i zakonom zato što se nije povinovao nametnutim odlukama onih koji nisu imenovani u skladu sa predviđenim procedurama međunarodnog prava, i koji čak i da jesu tako imenovani, opet nemaju mandat da nameću bilo kakve zakone? Znači, ovo pravosuđe djeluje protivno odlukama Ustavnog suda sopstvene zemlje”, izjavila je.

Dodala je da nije čudo što onda mnogi pravnici misle da je ovo jedna lančana reakcija u moru neustavnog djelovanja neustavnih institucija, jer ni Sud ni Tužilaštvo BiH nisu predviđeni Ustavom BiH, a u obračunu su sa onima koji žive u skladu sa Ustavom i politički brane ustavni poredak zemlje.

“Inače, OHR je ozbiljna prijetnja bilo kakvom ozbiljnom poimanju evropskog puta BiH. Ali to je manji problem. Veći je taj što je OHR instrument za generisanje kriza u BiH”, rekla je Cvijanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,