Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crveni križ obezbijedio hranu i higijenske potrepštine za migrante u Salakovcu

Preuzmite sliku

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, konkretno Crveni križ Federacije BiH (FBiH), preuzeo je obavezu da za izvjestan period obezbijedi hranu i higijenske potrepštine za migrante koji su premješteni u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara.

– Radi se o 270 do 290 osoba i nastojat ćemo da u prvoj fazi iz vlastitih sredstava obezbijedimo obroke za prvih 15 dana njihovog boravka, a za 15 dana nakon toga pobrinut će se Međunarodna organizacija za migracije (IOM) – pojasnio je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Kako je rekao za Fenu, od državnih institucija očekuju da se generalno pobrinu za obezbjeđenje sredstava za obroke i kompletnu brigu o migrantima u BiH, napomenuvši da su u taj proces, osim IOM-a, uključeni i UNICEF i UNHCR, kao i neke druge vladine i nevladine organizacije.

Pozitivnom je ocijenio činjenicu da su državne institucije u BiH odlučile da se uključe u rješavanje situacije s migrantima, konkretno u Sarajevu, te je podsjetio da je Crveni križu u Unsko-sanskom kantonu, u Bihaću, već odavno preuzeo na sebe brigu o migrantima u smislu obezbjeđenja privremenog smještaja.

– Očekujemo rješavanje ovog pitanja i na području Velike Kladuše, o čemu će se pobrinuti Vlada Unsko-sanskog kantona, uz pomoć državnih institucija i međunarodnih organizacija – dodao je.

Hodžić je pohvalio osoblje i volontere Crvenog križa u Bihaću, za koje kaže da su uradili zaista mnogo na zbrinjavanju migranata u ovom gradu, također u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

– Evidentno je da je dosada EOM najviše podržao pomoć migrantima u Bihaću, a ova organizacija je obezbijedila i kompletnu opremu za prihvat migranata u Salakovcu – istakao je.

Napomenuo je da je i UNHCR ponudio dio kapaciteta za smještaj i prihvat migranata i izbjeglica u Salakovcu te da su pružili podršku Društvu Crvenog križa BiH, a osim njih, reagirao je i za pomoć migrantima izdvojio određena sredstva i Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH rekao je da su ostvarili saradnju i sa Crvenim križom i Crvenim polumjesecom Italije, švicarskim Crvenim križom te organizacijom „World Vision“, koji su spremni da pomognu Crveni križ BiH pri pružanju podrške migrantima.

Izrazio je nadu da će ubuduće imati i sistemsku pomoć države u rješavanju tog pitanja, dok će, kaže, Crveni križ BiH svakako rješavati svoj dio preuzetih obaveza. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,