Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Prvi pokušaj preglasavanja kraj normalnog rada Predsjedništva BiH

Preuzmite sliku

U Svečanom salonu Predsjedništva BiH danas je upriličeno tradicionalno druženje uz kafu sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, javlja Anadolu Agency (AA). Istakao je kako se današnje druženje organizuje u vrijeme kada BiH očekuje odgovore iz Brisela te nepovoljne političke klime u BiH uz najave blokada u funkcioniranju. 

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te objava popisa stanovništva BiH čija objava je najavljena za četvrtak, bile su glavne teme i pitanja upućena Čoviću.

Trenutna politička klima u BiH nastala je nakon odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da uspostavi jedinstveni program obrade podataka o popisu stanovništva BiH, podsjetio je Čović.

“Sve ono danas aktuelno je problem i odgovornosti. Uvjeren sam da smo jučer na Predsjedništvu primili k znanju informaciju od Vijeća ministara BiH koji je usvojio SSP, tu nije bilo preglasavanja nikakvog. Jasno je da je atmosfera oko popisa i takva odluka direktora  Agencije za statistiku BiH stvorila politički ambijent kakav jeste, ne možemo zatvoriti oči pred tim problemom. Nismo raspravljali nikad o strukturi popisa, ne znam kako i danas neko špekulira o tim strukturama”, naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, u naredna dva ili tri dana moguće je vratiti se u “kolegijalne rasprave” i napraviti prilagodbu SSP-a na osnovu kojeg će se u Briselu raspravljati o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

“Vjerujem da se to može riješiti. Primarno, mislim da odnos unutar sprske strukture je u stalnoj potrebi dokazivanja nacionalne osvješćenosti. Moramo izbjeći takve stvari. Želimo dobiti potvrdu naše aplikacije, moramo to ove sedmice riješiti, nemamo više vremena. Činjenica je da u Predsjedništvu BiH neće biti nikakvog preglasavanja, neću biti ni na kakvoj strani. Ne smijemo biti taoci ovakvih procesa. Ako želimo pokrenuti BiH to se ne može se pokrenuti na preglasavanju, prvi takav pokušaj u Predsjedništvu BiH bi značio kraj normalnog rada Predsjedništva BiH”, naglasio je Čović dodajući da će, prema njegovim infromacijama, Brisel 18. jula razmatrati aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Nedostatak povjerenja i iskrenosti među političkim garniturama, prema riječima Čovića, na evropski put BiH stalno i iznova donosi nove prepreke i probleme.

“Uvjeren sam da nismo svi iskreni kad je u pitanju evropski put BiH. Slušali smo referendumska pitanja, pa oko mehanizma koordinacije, pa pitanje popisa, evidentno imamo snaga koje malo drugačije razmišljaju, svako ima pravo na svoj stav. Sada su lokalni izbori. Nismo dovoljno iskreni i nemamo dovoljno povjerenja, uvijek samo u turbulentnim fazama”, naglasio je Čović.

Podsjećajući na Mostar gdje se izbori nisu održali već osam godina, Čović je rekao kako će se lično zalagati da građani tog grada izađu na izbore u oktobru ove godine.

“Osobno sam bio siguran i vjerujem još uvijek da bi bilo neodgovorno da ne bude izbora u tom gradu i učinit ću sve da to uradimo. Priča o podjeli Mostara je druga priča, s te strane imao sam stav – ostavimo to za neke druge razgovore. Uvjeren sam da trebamo u narednih par dana da se dogovorimo koliko je to izbornih jedinica u Mostaru. Kada svi odlučimo o izborima u Mostaru, bit će ih jer bi bilo neodgovorno da ih nema. Imamo gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića koji nema ovlasti i ne vjerujem da su igdje predstavnici hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH zaštićeni kao što su u to predstavnici bošnjačkog naroda u Mostaru. Pričati o majorizaciji je bespredmetno”, zaključio je Čović.

Na novinarske upite o tome zašto u javnosti često o predsjedniku Republike Sprske Miloradu Dodiku govori kao o svome prijatelju, Čović je rekao kako je on “prijatelj sa svim akterima na političkoj sceni u BiH.”

“Budimo realni – rezultata izbora definišu svakog na političkoj sceni. Dodik je dominantna figura u Republici Srpskoj, on je predsjednik RS-a, voljeli ga ili ne. Što se tiče prijateljstva, mogli ste čuti da sam prijatelj sa njim, sa Radončićem (Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH), ne postoji osoba na političkoj sceni za koju nemam sličan stav. Špekuliralo se o mom prijateljstvu sa Dodikom, maksimum naših odnosa je ta kafa i voda ili šta već popijemo kad se vidimo”, poručio je Čović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: