Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čović ne odustaje: Politički prioriteti jasno definirani i Izborni zakon BiH je prvi među njima

Preuzmite sliku

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 20. redovita sjednica Predsjedništva HDZ- a BiH. Na današnjoj sjednici razgovaralo se o aktualnim političkim temama sa svih nivoa vlasti u BiH, aktualnostima u sklopu pregovora oko pitanja Izbornog zakona BiH, kao i ključnim političkim prioritetima u predstojećem razdoblju.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predstavio je razgovore i smjernice koje su dogovorene s predstavnicima SDA na temu Izbornog zakona BiH s čim je javnost već i upoznata. Formirane radne skupine u sklopu nedavnih razgovora trebaju osigurati ubrzani tempo šireg paketa koji rješava diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju konstitutivna prava hrvatskom narodu i jednako važno osigurava stabilnost i funkcionalnost zakonodavne i izvršne vlasti.

Izjave u javnosti koje se mogu čuti i posljednjih dana od strane bošnjačkih predstavnika zapravo jasno prezentiraju ko i zašto ne želi postići sporazum koji će usmjeriti sve ostale procese, iako je u lipnju prošle godine takvo što potpisano i s međunarodnim predstavnicima pred cjelokupnom javnosti koja je tome potpisivanju mogla posvjedočiti, saopćeno je iz HDZ-a.

U izjavi za medije predsjednik Čović izdvojio je važnost svih razgovora koji slijede i koji će biti intenzivni kako bi se do kraja travnja predložio zajednički model.

„Prijedlozi koji zagovara HDZ BiH i HNS omogućavaju kandidaturu i pripadnicima Ostalih i rješava pitanje Sejdića i Fincija. Smatramo da Ustav BiH nije nužno mijenjati nego kroz izborno zakonodavstvo riješiti te stvari. Promjene Ustava zahtijevaju dvotrećinsku većinu i nisam siguran posjedujemo li u Parlamentu BiH takav kapacitet. Svi prijedlozi koji omogućavaju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda su nama prihvatljiva i to sam jučer također istaknuo“, izdvojio je predsjednik Čović u obraćanju za medije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,