Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čolić: ‘Kapacitet karantina se popunjava, teško će biti naći nove mogućnosti za smještaj osoba’

Preuzmite sliku

Tokom redovnog obraćanja javnosti predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić saopćila je medijima nove informacije u vezi sa stanjem pandemije izazvane koronavirusom kada je u pitanju Tuzlanski kanton

“Sa današnjim danom imamo ukupno testiranih 1621 osobu. Od nova testirana 77 uzorka imamo jednu pozitivnu osobu na korona virus. Sa ovim brojem ukupan broj pozitivnih osoba na području TK na 27.3. iznosi 84 osobe, a od toga je aktivno pozitivno na kantonu 77 osoba, a što se tiče broja oporavljenih taj broj iznosi 7 osoba”, istakla je ministrica Čolić.

Osoba pozitivna na korona virus je ženskog pola, te se vezujeza klaster Centra za srce, odnosno ‘Medical Institute Bayer’ Tuzla.

U protekla dva dana vikenda, u karantin u Tuzlu je stiglo 70 osoba uglavnom iz zemalja zapadne Evrope, te su isti smješteni u Hotel Tehnograd, a prema riječima ministrice Čolić razlozi zbog kojih se državljani vraćaju u BiH su različiti.

“Neki su ostali bez posla, a neki dolaze zbog drugih obaveza. Odmah po dolasku na granicu oni budu smješteni u izolacioni centar gdje ih pregledaju zdravstveni radnici. Te inforamcije budu poslane prema Federalnom ministarstvu zdravstva koje donosi rješenje o karantinu. Takva informacija se prosljeđuje prema kntonalnim štabovima civilne zaštite koji organiziraju snage MUP-a u smislu pratnje za osobe koje trebaju doći u TK i biti smještene u karantin”, istakla je Čolić.

Prilikom dolaska ovih osoba u TK dočekuje ih ekipa Zavoda za javno zdravstvo koja još jednom obavi osnovni zdravstveni pregled i epidemiološku anketu.

“Mi popunjavamo kapacitete i ono što je osnovni princip karantina je ‘jedna soba i jedno kupatilo’.  S obzirom da se radi o dolasku privatnim automobilima, a dolazi ih troje ili četvero vodimo se principom, da ako je jedno zaraženo i drugi su, jer su s tom osobom bili u kontaktu. Međutim, prema ovom principu, jako teško će biti naći kapacitete za smještaj osoba. Ali to je pitanje sada kojim se bavi Kantonalni štab Civilne zaštite”, poručila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje