Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

626

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

CIK BiH: Nije istina da je nestalo više od 35 tona glasačkih listića

Nakon informacije da je iz Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine nestalo više od 35 tona glasačkih listića, saopćenjem za javnost su se oglasili iz CIK-a, odbacujući spomenute tvrdnje.

Kako je navedeno u saopćenju CIK-a, portal koji je plasirao takve informacije nije zasnovao svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, odnosno Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 koji je jednoglasno usvojen na 18. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 24.04.2014. godine.

“Utvrđivanje činjenjeničnog stanja u Skladištu CIK BiH je provedeno na zahtjev upravo Centralne izborne komisije BiH, a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju. U vezi sa lažnom pričom o ‘nestanku više od 35 tona glasačkih listića’, u medijima su zlonamjerno izvučeni iz konteksta i plasirani samo pojedini djelovi Izvještaja o izvšenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2016. godinu kojeg je objavio Ured za reviziju Institucija BiH bez navođenja konačnog mišljenja revizora”, navedeno je u saopćenju CIK-a.

Vezani članak: Iz skladišta CIK-a BiH nestalo više od 35 tona glasačkih listića?

U interesu istinitog informiranja javnosti, iz CIK-a ističu da se u revizorskom izvještaju pored ostalog navodi: „Prema našem mišljenju, finansijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31.12.2016. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja.“, kao i „Prema našem mišljenju, aktivnosti, finansijske transakcije i informacije prikazane u finansijskim izvještajima Komisije za 2016. godinu u skladu su, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima kojima su regulisane.“.

Također, podsjećaju javnost da su svi dosadašnji detaljni izvještaji o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, da su svi dosadašnji izvještaji o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH pozitivni, te da je rad Centralne izborne komisije BiH kontinuirano podložan provjerama nadležnih državnih organa.

“Dakle, sve evidencije u Skladištu CIK BiH su uredno vođene i vode se. Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna u nizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH”, zaključeno je u saopćenju CIK-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,