Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Četiri radnika iz RMU Zenica prepreka deblokadi računa: “Neka ne drže za taoce 860 rudara”

Preuzmite sliku

Zaposlenici Rudnika mrkog uglja Zenica ni poslije današnjeg sastankasa Upravom tog  preduzeća nisu prekinuli radnički neposluh te obnovili proizvodnju, koja je prekinuta još 25. maja, ali su obaviješteni da će jamski radnici iz pogona “Stara jama” biti prebačeni u jamu “Raspotočje”.

Direktor Mensur Hukić, u obraćanju rudarima, istakao je kako im je do deblokade računa preostalo da postignu dogovor s još četvoricom radnika, koji do sada  nisu pristali odgoditi realizacije izvršnih sudskih presuda za neplaćene doprinose za penziono-mirovinsko osiguranje.

“Ja ne znam šta ova četvorica misle, ali ja ih pozivam da dođu i da ne drže za taoce 860 radnika”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika RMU Zenica Elvedin Avdić.

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kako je kazao direktor Hukić, odobrilo je novac za isplatu aprilske plaće, naknade za topli obrok, uplatu doprinosa penzionisanim radnicima te za izmirenje blokada od strane dobavljača, ali svi radnici koji su još uvijek zaposleni u tom preduzeću, trebaju na određeno vrijeme povući blokade za svoja potraživanja za PIO/MIO, koje preduzeće svima uplaćuje prilikom odlaska u penziju.

On je izrazio uvjerenje kako će postići dogovor i s preostala četiri radnika te da će već danas početi realizacija dogovora i deblokada računa, a onda i isplata plaća radnicima.

“RMU Zenica ima budućnost sa ozbiljnom reorganizacijom. Trenutna mogućnost reorganizacije jedino je koncentracija radne snage na jedan proizvodni pogon, kako bi se postigao dovoljan broj proizvodnih, jamskih radnika na radnim mjestima da se može obezbjediti normalan proces proizvodnje, da imamo produktivnu proizvodnju i da imamo planirane količine uglja”.

 • “Sa planiranim količinama uglja, ostvarenjem plana, ostvarit će se i dostatni prihodi za ekonomsku stabilnost i izmirivanje svih obaveza”, naglasio je Hukić.

  RMU Zenica ima problema s osiguranjem jamske radne snage za dva pogona te smatra kako je ovo bila jedino moguća mjera, da se održi rudnik i da se kroz program racionalizacije broj radnika svede na optimalan broj. Cilj je da se proizvodnjom osiguraju sredstva za normalno funkcioniranje te će proizvodni radnici iz pogona “Stara jama” biti premješteni u jamski pogon “Raspotočje”.

  “Sa ‘Starom jamom’ to se nije moglo i iz tog sam razloga jučer dobio odluku o prevremenoj obustavi rudarskih radova u pogonu “Stara jama”, nakon čega će, vjerovatno nakon 30 dana, uslijediti odluka o konačnom obustavljanju ili zatvaranju “Stare jame” te će uslijediti izrada projektne dokumentacije i svih potrebnih dokumenata, akata i projekata da bi se to privelo kraju”, najavio je Hukić.

  Očekivana proizvodnja, s jamskim radnicima iz pogona “Stara jama”, u pogonu “Raspotočje”, bila bi oko 35.000 tona mjesečno, s čime bi omogućili dostatne prihode za servisiranje svih obaveza. O optimalnom broju radnika, sada je, dodaje, teško govoriti, ali je izvjesno da će ih biti manje te da će radnici koji budu neraspoređeni, biti zbrinuti kroz socijalne programe zbrinjavanja.

  Sindikat, dodao je Avdić, podržava plan racionalizacije, ali samo pod uslovom da svi radnici budu adekvatno zbrinuti. Takav proces, dodao je, očekuje i sve ostale rudnike iz Koncerna JPEPBiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje